Tekst formaat

Mooie momenten 2021: ‘Focus op wat wél kan’

Het was weer een bijzonder jaar. Toch kon er ook dit jaar veel wél. Dankzij onze donateurs en samen met onze vrijwilligers hebben we weer duizenden ouderen kunnen steunen. Ontdek hier de mooie momenten uit 2021.

’We blijven juist in deze tijd kijken wie er extra aandacht kan gebruiken en focussen op wat we wél kunnen doen.’’
– Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds

Belang bewegen voor ouderen op politieke agenda gezet

Het Nationaal Ouderenfonds deed begin 2021 met haar OldStars een dringende oproep aan politiek en beleidsmakers om de mentale en fysieke weerbaarheid van ouderen veilig te stellen. Het belang hiervan wordt in tijden van corona pijnlijk duidelijk. Ouderen geven aan het bewegen met elkaar erg te missen. Daarom zijn er in twee maanden tijd door heel Nederland via OldStars aan tientallen wethouders aanbevelingen uitgereikt, waarmee gemeenten gericht op sportparticipatie voor ouderen kunnen inzetten. Onze oproep kreeg landelijke aandacht. Lees het liveblog terug.

Recordaantal mutsjes in Goedgemutste Breicampagne en breifinale

Op woensdag 17 februari 2021 werd bij Koffietijd de cheque van de 14e editie van de Goedgemutste Breicampagne van innocent drinks overhandigd. Deze editie is een recordaantal mutsjes gebreid, namelijk… 202.397! En daarmee is een fantastisch bedrag van €40.480,- opgehaald! Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

En… we breien Nederland nog één keer warm in 2022! Deze vijftiende en laatste editie –de grote breifinale – kreeg op 8 december 2021 een spectaculaire start in Madurodam. Lees verder.

ASML nieuw in samenwerking voor digitale inclusie ouderen

We mochten in 2021 high-tech bedrijf ASML welkom heten als nieuwe partner. De chipmachinefabrikant uit Brainport Eindhoven verbindt zich net als onze bestaande partners VodafoneZiggo en Samsung aan het digitale lesprogramma Welkom Online, dat ouderen helpt digitaal zelfredzaam te zijn. Lees meer over deze samenwerking.

Nieuwe module bij Welkom Online over de smartphone

Het online lesprogramma Welkom Online kreeg een nieuwe module: het mobiele leven. Deze module gaat over het gebruik van de smartphone. Na het doorlopen van deze module kunnen deelnemers naast bellen en sms’en ook internet en apps gebruiken. Zo wordt de telefoon een heel handig hulpmiddel in het dagelijks leven en om deel te nemen aan de maatschappij. Lees meer over Welkom Online.

De aftrap van de OldStars walking football-commissie

Met de oprichting van de eerste landelijke OldStars walking football-commissie neemt het Ouderenfonds de volgende stap in de ontwikkeling van Walking Football in Nederland. OldStars Sport wordt hiermee niet alleen vóór, maar ook door ouderen en daardoor ván ouderen. Het doel is om in Nederland één community te ontwikkelen voor alle sportende ouderen. Lees wat deze commissie gaat doen.

Tienduizend ouderen deden mee aan Nationale Balkon Beweegdag

Op 4 juni 2021 om 11 uur startte de tweede editie van Nationale Balkon Beweegdag. Op maar liefst ruim 400 locaties door heel het land kwamen op die dag in totaal meer dan tienduizend ouderen met elkaar in beweging en in contact! Op veel locaties, waaronder een aantal ‘iconische balkons’, bewogen ook bekende Nederlanders en voormalig topsporters mee. Balkon Beweegdag is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, de VriendenLoterij, Menzis en andere partners van Nationale Balkon Beweegdag. Kijk de aftermovie.

Succesvolle pilot Meesterwerk Muziek in Westland

In het najaar van 2021 vonden de allereerste inloopmiddagen van Meesterwerk Muziek plaats bij het Westlandse Pop Centrum Nederland 3 en dit was een groot succes. Meesterwerk is nieuw en laagdrempelig programma van het Ouderenfonds om cultureel creatieve groepsactiviteiten te ontdekken. Inspiratie opdoen, iets nieuws leren én elkaar ontmoeten staat centraal.

Het Ouderenfonds start in 2022 met Meesterwerk nog meer lokale clubs waar ouderen samen aan de slag gaan met creatieve en culturele activiteiten. Lees meer over Meesterwerk.

Nationale Ouderendag: een feest van jong en oud

Op vrijdag 1 oktober vierden we Nationale Ouderendag! Madurodam opende haar deuren voor 65 kinderen en 65 ouderen uit verschillende Haagse wijken. Zij deelden hun passies met elkaar: ze sportten samen, schreven gedichten, zongen of deden mee aan een speurtocht. Ook vond op deze dag de Nationale Voorleeslunch plaats. Mensje van Keulen schreef dit jaar het verhaal. Lees meer over Nationale Ouderendag 2021.

Lancering bijzondere podcast LHBTI-ouderen

Het Ouderenfonds lanceerde op maandag 11 oktober nieuw lesmateriaal voor studenten Zorg en Welzijn om de acceptatie van LHBTI-ouderen te stimuleren. In 10 podcasts vertellen de ouderen zelf aan de toekomstige zorg- en welzijnsmedewerkers over hun ervaringen. Het Ouderenfonds maakt alle afleveringen ook openbaar om zo meer bewustwording en daarmee een veiligere omgeving voor LHBTI-ouderen te creëren. Luister de podcast.

Transdev nieuwe hoofdsponsor mobiliteit

Vanaf 1 oktober 2021 is het mobiliteitsbedrijf Transdev Nederland de nieuwe hoofdsponsor mobiliteit bij het Nationaal Ouderenfonds. Door de steun van Transdev Nederland kan het Ouderenfonds de projecten op het gebied van mobiliteit, waaronder de PlusBus, blijven continueren en nieuwe plannen verder ontwikkelen. Lees verder.

Veel steun voor ouderen in de tijd rond kerst

Met pijn in het hart heeft het Ouderenfonds vanwege de corona ontwikkelingen in december 2021 de kerstactiviteiten voor ouderen afgelast. Gelukkig zijn er heel veel mensen die ouderen een warm hart toedragen en zorgen dat zij er niet meer alleen voor hoeven te staan. Wij zijn alle donateurs ontzettend dankbaar voor hun steun! Samen maken we mogelijk dat ouderen een nieuwe vriendenkring kunnen opbouwen en steun aan elkaar hebben in moeilijke periodes zoals deze.

Grote Kerstkaartenactie opsteker voor ouderen én zorgpersoneel

Het Ouderenfonds heeft de zevende editie van De Grote Kerstkaartenactie met een week verlengd om nog meer ouderen te bereiken. Dit afgelopen jaar deden maar liefst 1.762 scholen mee aan de actie, samen hebben zij voor 230.000 kaarten gezorgd. De particuliere inzet van mensen thuis en van bedrijven komt hier nog bovenop. De impact is was groot, de actie heeft in 2021 zowel ouderen als zorgpersoneel in woonzorgcentra blij gemaakt. De kaarten betekenden voor zowel de bewoners als hun verzorgers een belangrijke opsteker. Lees de hartverwarmende reacties.

538 streed voor PlusBus tijdens ‘Missie 538’

Van 17 tot en met 24 december kwam Radio 538 voor het Ouderenfonds en de PlusBus in actie tijdens Missie 538. Wat een feest was dat! Zo maakte Edwin Evers een uur radio na de donatie van ruim 10.000 euro voor het Ouderenfonds. En DJ Igmar ging met ouderen in de bus mee naar de kerstmarkt. Ook onze ambassadeur Gordon was aan de lijn om uit te leggen hoe belangrijk het voor ouderen is om naar iets uit te kijken en samen lol te hebben. De missie voor een nieuwe bus is geslaagd, met een totaalbedrag van 52.268 euro! Iedereen die heeft bijgedragen heel erg bedankt.

Première Ouderenfonds heldenvideo

In december lanceerden we een speciale heldenvideo om onze donateurs én vrijwilligers te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Elke dag zetten jullie je overal in Nederland in voor en met ouderen. We kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen: jullie zijn onze superhelden. Bekijk de video.

Ook in dit jaar is gebleken dat het bedrijfsleven een onmisbare schakel is bij het samen ouder worden. Wij bedanken onze trouwe partners, nieuwe partners en donateurs die hebben bijgedragen enorm voor hun steun.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: