Tekst formaat

Kinderen zingen, sporten en schilderen met ouderen op Nationale Ouderendag in Madurodam

Op Nationale Ouderendag opende Madurodam haar deuren voor 65 kinderen en 65 ouderen uit verschillende Haagse wijken. Zij deelden vanochtend hun passies met elkaar: ze sportten samen, schreven gedichten, zongen of deden mee aan een speurtocht. Elke Botje, manager Madurodam Kinderfonds: “Door samen een passie of hobby te delen, gingen kinderen en ouderen vandaag het gesprek met elkaar aan. Op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd contact te maken met een ander, naar elkaar te luisteren en iets te doen voor iemand anders om zo de samenleving een beetje mooier te maken.” 

An (82) en Noa (11) – foto Madurodam

Een gesprek met iemand die je niet kent, gaat een stuk makkelijker als je samen iets doet vanuit een gedeelde passie. 65 kinderen en 65 ouderen gingen daarom aan de slag met verschillende workshops. Ze maakten samen een schilderij of gedicht, zongen ‘Oh oh Den Haag’ of deden verschillende sportoefeningen. Noa (11) uit Den Haag speurde samen met An (82) door het park naar letters om zo tot een woord te komen. “Best lastig, maar het is ons gelukt”, glunderde Noa na afloop. Noa woont zelf bij zijn opa en oma en weet hoe waardevol ander gezelschap kan zijn voor ouderen. Hij was daarom extra gemotiveerd om vandaag mee te doen.

Den Haag telt veel 75+ers 

Kavita Parbhudayal, wethouder zorg, jeugd en volksgezondheid schoof bij de gezamenlijke lunch aan, waar zij de onderlinge samenhorigheid tussen jong en oud benadrukte: “In Den Haag wonen bijna 80.000 mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Zij verdienen onze aandacht.” De dag werd door de 16-jarige loco-burgemeester Fedde van Madurodam, onder begeleiding van presentatrice en tv-journalist Sandra Schuurhof, geopend. 

Voedingsbodem nieuwe vriendschappen

Met de activiteiten wil Madurodam vriendschappen opbouwen en eenzaamheid helpen te bestrijden. Nog altijd voelen meer dan 590.000 mensen zich ernstig eenzaam, blijkt uit cijfers van het Ouderenfonds. Botje: “We hopen dat vandaag een voedingsbodem vormde voor het ontstaan van nieuwe vriendschappen. Vandaag hebben we kinderen laten ervaren hoe leuk het is om iets voor en met elkaar te doen.” Door jong en oud samen een passie te laten beleven, helpt Madurodam mee saamhorigheid te creëren en eenzaamheid te bestrijden. 

Activiteiten tegen eenzaamheid door het hele land

Op tientallen locaties door het land staan maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen en vrijwilligers stil bij ontmoeting en verbinding en worden speciale activiteiten georganiseerd om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Het thema van Nationale Ouderendag, dat het startsignaal geeft voor de Week van de Eenzaamheid, is ‘delen’. Het delen van een passie, interesse, hobby, buurt, dorp of stad moet zorgen voor verbinding en nieuwe sociale contacten.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: