Tekst formaat

Mooie momenten 2020

‘Het is inspirerend om te zien hoe we afgelopen jaar samen toch zoveel mooie momenten voor en met ouderen hebben kunnen realiseren’
– Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds

Start Helpdesk Welkom Online

Sinds 17 maart is de Helpdesk Welkom Online een feit! ‘Online kunnen zijn’ is tijdens deze periode immers extra belangrijk, omdat dit de mogelijkheid biedt om sociale contacten te kunnen blijven behouden. In juli 2020 keek Staatssecretaris Raymond Knops achter de schermen mee met de Digihulplijn. Zo helpen getrainde vrijwilligers van het Ouderenfonds en Seniorweb ouderen door vragen te beantwoorden over het gebruik van digitale apparaten. We hebben in 2020 meer dan 200 ouderen kunnen helpen. Met dank aan onze partnersVodafoneZiggo, Samsung en ASML.

Speciale inzet op Schrijfmaatje en Zilverlijn

In maart, bij de eerste berichten over het coronavirus, heeft het Ouderenfonds direct de capaciteit vergroot van Schrijfmaatje en de Zilverlijn. Met ‘extra post voor ouderen’ kunnen vrijwilligers vanaf 2020 ouderen in zorginstellingen blij maken met een kaartje of een brief. Er deden maar liefst 105 woonzorgcentra mee en we bereikten meer dan 5000 ouderen. De jongeren van BEAM EO voegden hier nog eens 4000 kaarten aan toe met hun actie. Bij de Zilverlijn kregen de vrijwilligers advies voor gesprekken over corona en zijn veel mensen extra vaak gebeld. Het aantal telefoontjes nam toe met 80%! Ook de bijzondere samenwerking met KLM, waarbij medewerkers die tijdelijk hun werk niet kunnen doen voor de Zilverlijn bellen, droeg hier aan bij.

Groot feest op de eerste Balkon Beweegdag

Het Ouderenfonds hield samen met haar partners Menzis,  VriendenLoterij, Nederlandse Vereniging van Lesgevers Sport en  Bewegen 55 plus (VML), Wij Buurtsportcoaches en KNGF op 29 mei  2020 de eerste Nationale Balkon Beweegdag. Het werd een groot feest. Duizenden ouderen beleefden zo een sportieve, gezellige en positieve ochtend.

Ouderen aan het woord in ons panel

Op 18 maart is het Ouderenfonds naast het vaste ouderenpanel gestart met een speciaal coronapanel. In dit panel gaven ruim 500 ouderen van 55+ meerdere keren per maand hun mening over allerlei coronavraagstukken, zoals over de mondkapjes, angst, maatregelen en de vaccinatie. Met het coronapanel gaf het Ouderenfonds ouderen in de coronacrisis het woord.

Koning bezoekt Tijd voor Krijt in Week tegen Eenzaamheid

Zijne Majesteit de Koning bezocht op 5 oktober het initiatief Tijd voor Krijt in buurthuis Zijlkwartier in Leiderdorp. Het bezoek stond in het teken van de Week tegen Eenzaamheid, die met activiteiten in heel Nederland eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht brengt. Tijd voor Krijt is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), waarbij biljarten wordt ingezet om mensen vanaf 55 jaar met elkaar in contact te brengen. Tijd voor Krijt is ontstaan in samenwerking met het project De Derde Helft van het Ouderenfonds.

Duizenden ouderen verrast op Nationale Ouderendag

Op 2 oktober 2020 was het Nationale Ouderendag. Deze dag vroeg om een bijzondere aanpak, vanwege het coronavirus. Onder de noemer ‘Kaartje? Taartje?’ inspireerden we groepen en individuen om iets leuks of liefs te doen voor ruim 5500 ouderen op deze dag. Een klein gebaar met een grote impact. Met dank aan onze partner Bakkerij ’t Stoepje.

Lichtpuntjes met kerst voor ouderen in heel Nederland

We brachten tienduizenden ouderen een lichtpuntje door een speciale kerstbox te bezorgen, als alternatief voor de kerstdiners die niet door konden gaan. Er zijn maar liefst 20.000 boxen uitgedeeld en dus ook net zoveel contactmomenten gerealiseerd met ouderen die echt een lichtpuntje konden gebruiken rond kerst. Deze bijzondere kerstactie was niet mogelijk geweest zonder de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers (waaronder Plusbus organisaties, OldStars clubs, De Derde Helft, breiclubs en Seniorenplezier) en vele partners (Sligro, Bunzl, Nabuurs, PostNL, ING, DGN Retail, KLM, Keesing Media, Hulptroepen, VodafoneZiggo en KPN).

In de box zat ook een uitnodiging voor de exclusieve kerstshow van het Ouderenfonds en ITV, gepresenteerd door Vivian Slingerland. Het kerstconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest werd opgenomen. Beide programma’s werden via Ziggo TV en Beleef KPN uitgezonden.

Ook de Grote Kerstkaartenactie met PostNL en Kidsweek zorgde in 2020 voor veel lichtpuntjes. Er deden meer scholen mee dan ooit en ook particulieren en bedrijven deden volop mee. Met al die kaartjes hebben we veel ouderen door héél Nederland in de kerstperiode blij gemaakt.

Record aantal mutsjes gebreid

Samen Breien clubs moesten thuis verder breien. Gelukkig waren en veel creatieve oplossingen en is er flink gebreid voor de Goedgemutste breicampagne van innocent drinks. Er is in 2020 zelfs een record aantal mutsjes gebreid, gehaakt en gefröbeld! Hoeveel het er zijn blijft nog even een verrassing. Wat denk jij dat de eindstand is?

Podcast primeur

Met OldStars Radio ontstond in maart de eerste podcast van het Ouderenfonds. Vanwege de coronamaatregelen zochten de OldStars naar een alternatief voor verbinding en contact. Met de inzet van veel vrijwilligers en de hulp van bekenden is het vaste bulletin een moment geworden waar veel OldStars naar uitkijken! Een uurtje weg uit de dagelijkse sleur van slecht nieuws, spanning en verveling. Tweemaal per week, op de dinsdag en vrijdag komt om 10.00 uur de nieuwste aflevering online.

Inclusief ouder worden

In 2020 mocht het Ouderenfonds de verhalen delen van Conny, Huub en Liesbeth. Zij zijn op oudere leeftijd echt zichzelf. Ook onze ambassadeur Gordon vertelde over zijn coming out. Het Ouderenfonds is er voor álle ouderen. In samenwerking met het Blauwe Fonds.

In dit ook economisch moeilijke jaar is gebleken dat MVO niet meer weg te denken is uit de Nederlandse bedrijfsvoering. Onze trouwe partners, nieuwe partners (zoals ASML) en donateurs hebben bijgedragen en danken wij enorm voor hun steun.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: