Tekst formaat

Liesbeth (66): ‘Ik kán niet anders’

Liesbeth van Damme (66) kwam er op haar twaalfde jaar achter dat ze op vrouwen viel. ‘Dat vond ik wel spannend,’ zegt ze. ‘Ik werd verliefd op een vrouw van mijn vaders werk en later op een lerares. Dat heb ik toen aan mijn schoonzusje verteld. En, helaas voor mij, heeft zich daarna versproken bij mijn moeder. Ik kom uit een gereformeerd gezin, dus die was er absoluut niet blij mee.

Sodom en Gomorra

Ik werd bij mijn vader op het matje geroepen. Hij zei: “Lies, het is Sodom en Gomorra, ik wil het niet hebben.” Ik antwoordde dat ik niet anders kon en dat ik het met jongens maar niks vond. Ik ben niet voor niets al op mijn zeventiende naar Amsterdam vertrokken. Thuis had ik geen leven, maar in Amsterdam was het heerlijk. Daar heb ik ook mijn eerste seksuele ervaring gehad. Vreselijk… lekker!’

‘Ik kan me nog levendig herinneren dat ik aan mijn omgeving vertelde dat ik op vrouwen viel. Ik was 21 en eigenlijk totaal niet zenuwachtig. Ik had allemaal vrienden op bezoek en op een gegeven moment zei ik: ‘Jongens, ik moet wat vertellen. Ik val op vrouwen. Ik heb het wel met jongens geprobeerd maar dat was k-u-t.” Ja, je kunt maar beter eerlijk zijn.

Gekidnapt

In Amsterdam ontmoette Liesbeth ook haar ex-vriendin waarmee ze 36 jaar samen was. ‘Helaas zijn we op niet zo’n leuke manier uit elkaar gegaan. Ik kreeg een beroerte en vanaf dat moment werd zij heel dominant. Ik mocht niets meer, ze bepaalde zelfs hoe laat ik naar bed ging. Toen mijn zus dat hoorde heeft ze mij gekidnapt uit de Klinker, het verpleegtehuis waar ik toen twee keer per week heen ging. Ik ben nooit meer terug naar huis gegaan.’

‘Inmiddels woon ik vast in de Klinker en ik kan me geen fijnere woonplaats voorstellen. Ik zit daar met veel oudere mensen die het allemaal geen enkel punt vinden dat ik op vrouwen val. Ik hoop dat mensen die nog in de kast zitten de moed kunnen vinden om eruit te komen. Het hoort er nou eenmaal bij en het maakt je leven zoveel makkelijker!’

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over LHBTI-ouderen en inclusie.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: