Tekst formaat

Huub (76): ‘Wees alsjeblieft jezelf, het is hartstikke leuk’

Huub Kuipers (76), oud-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, groeide op in een Maasbree, een dorp in de buurt van Limburg. ‘Daar ontdekte ik al op jonge leeftijd dat ik jongens leuker vond dan meisjes,’ vertelt hij. ‘Ik heb het in mijn leven lang weg proberen te drukken, maar dat lukte niet altijd. Van de lagere school tot het eind van de militaire dienst heb ik altijd wel avontuurtjes gehad met leeftijdsgenoten. Iedere keer als zoiets gebeurde, zwoer ik dat het de laatste keer geweest was. Tevergeefs.’

Avontuurtjes

Tijdens eens van deze ‘avontuurtjes’ werd Huub betrapt door een kapelaan. ‘Toen hoorde ik voor de eerste keer in mijn leven het woord ‘homoseksueel’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het scheen een heel erge zonde te zijn. Tijdens mijn studie theologie heb ik me dan ook helemaal onthouden. Tot ik eind twintig was en gevoelens kreeg voor een burgemeester uit Zuid-Limburg.’

Vanaf dat moment begint Huub aan een ander leven. ‘Ik ontdekte dat ik mijn gevoel echt niet kon onderdrukken. Ik ging de uitdaging aan en werd met veel genoegen actief homoseksueel. Dat heeft mijn leven ondersteboven gegooid. Ik liet de kerk achter me en ging naar India om te promoveren op het leven en de invloed van Gandhi. Lekker ver weg van het geloof en het gedoe.

Geen homohuis

Sinds kort woont Huub in de Rietvinck, een ‘roze’ verpleeghuis in Amsterdam. ‘Niet omdat ik per se op zoek ben naar een homogemeenschap, hoor,’ zegt Huub. Ik vind het gewoon fantastisch om in het centrum van Amsterdam te wonen, dichtbij al mijn vrienden en kennissen. Ik zie de Rietvinck ook niet als een ‘homohuis’, maar als een plek waar iedereen op z’n eigen manier mag leven. Ik ben dan toevallig gay.’

Jezelf zijn, hartstikke leuk

‘Ik vind het goed dat het Ouderenfonds aandacht besteed aan oudere homoseksuelen. Wij zijn toch de eerste generatie gays die daar openlijk voor uitgekomen is. We moeten nu een beetje gaan uitvinden hoe dat gaat als je ouder bent. In zekere zin zijn we dus pioniers! Mijn leven is pas echt begonnen toen ik openlijk homoseksueel werd, dus ik hoop dat alle homo’s, jong en oud, op een zeker moment uit de kast durven komen. Wees alsjeblieft jezelf, het is hartstikke leuk.’

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over LHBTI-ouderen en inclusie.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: