Tekst formaat

Grote Kerstkaartenactie raakt meer harten dan ooit

Het afgelopen jaar kreeg de zesde editie van De Grote Kerstkaartenactie van het Ouderenfonds met PostNL en Kidsweek massale aandacht, een kaartje bleek extra welkom vanwege de coronacrisis. En het resultaat van deze editie is hartverwarmend! Er deden meer scholen mee dan ooit en ook particulieren en bedrijven zijn volop gaan schrijven. Met zoveel echte aandacht in de vorm van kerstkaarten hebben we veel ouderen door héél Nederland in de kerstperiode een waardevol lichtpuntje bezorgd.

Twee keer zoveel

In 2020 gingen maar liefst 2.000 scholen met hun leerlingen voor ouderen aan de slag, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

‘’Een klein gebaar maakt toch iemand blij, zeker nu het zorgcentrum in quarantaine zit. De kinderen vonden het een heel goed initiatief en het geeft ze een voldaan, trots gevoel om iets voor de medemens te doen.’’ – leerkracht groep 8

Een dikke knuffel

Als alternatief voor de kerstdiners, die niet door konden gaan, heeft het Ouderenfonds 20.000 kerstboxen bezorgd bij ouderen die wel een lichtpuntje konden gebruiken. En ook in deze boxen zaten de kerstkaarten met wensen die zorgden voor mooie momenten.

‘’Kijk eens! ‘Een dikke knuffel’. Dat kan ik wel goed gebruiken nu!’’ – Threes Fransen (76)

Ouderen dichtbij

In 2020 werd het nog belangrijker om aandacht te hebben voor ouderen in de eigen omgeving. Veel mensen deden hun kerstkaart in de bus bij een buurman, tante of oma. Daarnaast hebben ook veel scholen de decemberpost zelf langsbracht bij ouderen in de buurt. De kaarten zijn heel coronaproof door leerlingen, juffen en meesters bezorgd bij woonzorgcentra, buurthuizen en seniorenflats. Een extra mooi gebaar, want in elke straat in Nederland woont wel een eenzame oudere.

Foto’s: www.scherpenzeelsekrant.nl | www.oudeijsselstreekvizier.nl |www.castricummer.nl

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: