Tekst formaat

LHBTI-ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds vraagt extra aandacht voor sociale acceptatie voor LHBTI-ouderen. Er zijn veel homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse (lhbti) ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Daarom zetten wij ons in voor zichtbaarheid van LHBTI-ouderen.

Het Ouderenfonds start dit jaar met een meer inclusief beleid voor LHBTI’ers. Van het vrijwilligers- personeelsbeleid tot de communicatie op de website. Het Ouderenfonds wil streven naar een inclusieve, LHBTI-vriendelijke organisatie. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds  toegankelijk zijn voor de LHBTI-doelgroep en dat alle LHBTI’ers zich ook thuis en welkom voelen in onze organisatie. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. We bieden een luisterend oor. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Hier leest u meer over LHBTI ouderen (pdf).

Wist u dat…

 • 20% van de LHB-ouderen bang zijn voor negatieve reacties van zorgprofessionals of medebewoners
 • Ruim 30% van de LHB-ouderen zwijgt over seksuele voorkeur
 • Een derde van de LHBTI-ouderen ooit aan zelfmoord heeft gedacht

Toolkit voor docenten en zorgpersoneel

In samenwerking met MBO-docenten en studenten in de zorg en Europese partners ontwikkelde het Ouderenfonds een toolkit over inclusieve zorg. Deze toolkit bevat literatuur, activiteiten en tips & tricks over LHBTI en ouderen en zorg. Met dit materiaal kunnen MBO-docenten, onderwijzers, trainers of personeel in welzijn en zorg, deze thema’s op een laagdrempelige manier verwerken in hun lessen of training. De toolkit is gratis te downloaden en is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Managers in de zorg geven aan vaak niet stil te staan bij het feit dat er ook LHBTI-ouderen in hun huis wonen. Dit terwijl ongeveer 1 op de 10 Nederlanders op iemand van hetzelfde geslacht valt en Nederland ongeveer 400.000 homoseksuele ouderen telt. Het Nationaal Ouderenfonds werkte daarom van 2016 tot 2019 binnen het project Onzichtbare Ouderen aan de acceptatie van seksuele diversiteit onder ouderen. In dit project wordt voorlichting gegeven over seksuele diversiteit en inclusieve zorg aan docenten en studenten MBO Zorg en Welzijn uit het hele land.

Bekijk de toolkit

Bekijk de videoclip True love van Moryz – gemaakt in het kader van dit project.

Bekijk de lijst met publicaties, films en handleiding (pdf)

Het Blauwe Fonds

Het project LHBTI-ouderen wordt gesteund door Het Blauwe Fonds. Het Blauwe Fonds is een particulier fonds en investeert in projecten die de LHBTI-emancipatie verbeteren. Lokaal en met impact. Zij richten zich op oudere LHBTI’ers, jongeren die worstelen met hun coming out en LHBTI’ers met een migratie-achtergrond.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. In de buurt

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 13. Ik wil helpen als vrijwilliger

 14. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 15. Op een vaste dag (of dagdeel)

 16. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 19. Ik zet zelf een activiteit of club op

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 21. Ik wil het Ouderenfonds steunen

 22. Met een gift

 23. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 46% van uw gift terug.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: