Veel ouderen voelen zich alleen rond kerst. Daar kunnen we samen wat aan doen. Help mee en geef kerst kleur!
Doneer een kerstbox
Tekst formaat

LHBTI-ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds vraagt extra aandacht voor sociale acceptatie voor LHBTI-ouderen. Er zijn veel homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse (lhbti) ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Daarom zetten wij ons in voor zichtbaarheid van LHBTI-ouderen.

Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds toegankelijk zijn voor de LHBTI-doelgroep en dat alle LHBTI’ers zich ook thuis en welkom voelen in onze organisatie. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. We bieden een luisterend oor. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

 

Wist u dat…

 • 20% van de LHB-ouderen bang zijn voor negatieve reacties van zorgprofessionals of medebewoners
 • Ruim 30% van de LHB-ouderen zwijgt over seksuele voorkeur
 • Een derde van de LHBTI-ouderen ooit aan zelfmoord heeft gedacht

Podcast

Ouder worden doen we samen. Daarom vinden wij het belangrijk dat alle ouderen zich thuis en welkom voelen bij het Ouderenfonds. In dit kader van inclusiviteit heeft het Ouderenfonds in 2021 een podcast ontwikkeld met bijzondere verhalen van LHBTI ouderen die hun levensverhaal vertellen. Je hoort de ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen. Verschillende thema’s komen aan bod: niet geaccepteerd worden vanuit je religieuze of culturele achtergrond, uit de kast komen na een heterohuwelijk, je als vrouw gevangen voelen in een mannenlichaam, discriminatie en geweld op straat of kinderen krijgen in een gay huwelijk.

Eind december 2022 komt er een nieuwe speciale aflevering bij, waarin we met drie ouderen het hebben over je welkom voelen. Waarom voelt iemand zich soms niet welkom en hoe ga je daar mee om? Wat kan je als de ander doen om iemand welkom te laten voelen?

> Beluister de nieuwe (én oude) afleveringen op Spotify

Omgaan met situaties rond het LHBTI thema

 

Voor vrijwilligers

Werk je met ouderen en wil je meer over dit onderwerp weten? Bij het Ouderenfonds maken we veel verschillende situaties mee. We leggen je graag een aantal scenario’s voor. Het zijn situatieschetsen om je aan het denken te zetten. Hoe zou jij reageren? We geven je een paar mogelijke reacties, lichten de situatie toe en geven achtergrondinformatie om over na te denken.

Wat zou jij doen? Ga naar de scenario’s >

Je kan ook meer hierover lezen in onze LHBTI brochure! Maak kennis met Huub, Conny en Liesbeth en lees waar je zelf als vrijwilliger op kunt letten.

Voor organisaties

Werkt u met ouderen? Met de 10 tips uit de brochure maakt u uw organisatie LHBTI-vriendelijk. Lees de brochure LHBTI & ouderen online of bestel uw exemplaar via het formulier folders & brochures. U kunt ook meerdere brochures bestellen om uit te delen in uw organisatie.

Voor MBO/HBO scholen

Het Nationaal Ouderenfonds lanceert nieuw lesmateriaal voor studenten Zorg en Welzijn om de acceptatie van LHBTI-ouderen te stimuleren. In 10 podcasts vertellen de ouderen zelf aan de toekomstige zorg- en welzijnsmedewerkers over hun ervaringen. Het Ouderenfonds hoopt hiermee bewustwording en daarmee een veiliger omgeving voor LHBTI-ouderen te creëren.

Het lespakket bestaat uit persoonlijke verhalen van LHBTI-ouderen die docenten kunnen gebruiken in hun lessen. Zo leren studenten meer inclusief te handelen en open te staan voor de behoeften van LHBTI-ouderen bij hun werk.

Meer over het lesmateriaal

Het Ouderenfonds heeft lesmateriaal ontwikkeld rond het thema LHBTI specifiek voor studenten MBO en HBO Zorg en Welzijn. Docenten kunnen dit materiaal in de les of als huiswerk gebruiken om te werken aan bewustwording en kennis over het LHBTI-thema, met de nadruk op de verhalen van de LHBTI ouderen. Het lespakket is geen volledige module, maar bestaat uit verschillende korte onderdelen die docenten zelf naar inzicht kunnen verwerken in hun lessen, over een lange of korte periode, bij één of meerdere vakken. Hierdoor is het lesmateriaal multi-inzetbaar en laagdrempelig.

Het lesmateriaal bestaat uit een diversiteit aan verhalen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen. Zij vertellen in 10 podcasts over hun ervaringen. Verschillende thema’s komen aan bod: niet geaccepteerd worden vanuit je religieuze of culturele achtergrond, uit de kast komen na een heterohuwelijk, je als vrouw gevangen voelen in een mannenlichaam, discriminatie en geweld op straat of kinderen krijgen in een gay huwelijk.

In elke aflevering wordt ook achtergrondinformatie gegeven over de tijdgeest waarin de ouderen opgroeiden, omdat de LHBTI-ouderen van nu voor een deel andere ervaringen hebben dan de LHBTI-jongeren van vandaag. Op deze manier worden studenten daar sensitief voor en kunnen zij in hun toekomstige werk goed voor deze doelgroep klaarstaan.

De podcasts zijn door iedereen hier te beluisteren.

 

Het lespakket

Download het lespakket voor docenten (pdf) gratis of vraag de papieren versie aan (ook als u meerdere exemplaren wilt aanvragen).

 

Het Blauwe Fonds

Het project LHBTI-ouderen wordt gesteund door Het Blauwe Fonds. Het Blauwe Fonds is een particulier fonds en investeert in projecten die de LHBTI-emancipatie verbeteren. Lokaal en met impact. Zij richten zich op oudere LHBTI’ers, jongeren die worstelen met hun coming out en LHBTI’ers met een migratie-achtergrond.

ASN Foundation

ASN Bank ondersteunt projecten en organisaties die een bijdrage leveren aan de duurzaamheidspijlers van de bank: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Via de ASN Foundation steunt zij daarom uit overtuiging dit project LHBTI-ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Kijk voor meer informatie over ASN Bank op www.asnbank.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: