Tekst formaat

LHBTI-ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds vraagt extra aandacht voor sociale acceptatie voor LHBTI-ouderen. Er zijn veel homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse (lhbti) ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Daarom zetten wij ons in voor zichtbaarheid van LHBTI-ouderen.

Het Ouderenfonds startte in 2020 met een meer inclusief beleid voor LHBTI’ers. Van het vrijwilligers- personeelsbeleid tot de communicatie op de website. Het Ouderenfonds wil streven naar een inclusieve, LHBTI-vriendelijke organisatie. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds  toegankelijk zijn voor de LHBTI-doelgroep en dat alle LHBTI’ers zich ook thuis en welkom voelen in onze organisatie. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. We bieden een luisterend oor. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Hier leest u meer over LHBTI ouderen (pdf).

Wist u dat…

 • 20% van de LHB-ouderen bang zijn voor negatieve reacties van zorgprofessionals of medebewoners
 • Ruim 30% van de LHB-ouderen zwijgt over seksuele voorkeur
 • Een derde van de LHBTI-ouderen ooit aan zelfmoord heeft gedacht

Omgaan met situaties rond het LHBTI thema

Bij het Ouderenfonds maken we veel verschillende situaties mee. We leggen je graag een aantal scenario’s voor. Het zijn situatieschetsen om je aan het denken te zetten. Hoe zou jij reageren? We geven je een paar mogelijke reacties, lichten de situatie toe en geven achtergrondinformatie om over na te denken.

Wat zou jij doen? Ga naar de scenario’s >

Brochure LHBTI & ouderen

Meer weten? Lees de LHBTI brochure! Maak kennis met Huub, Conny en Liesbeth en lees waar u zelf op kunt letten. Werkt u met ouderen? Met de 10 tips uit de brochure maakt u uw organisatie LHBTI-vriendelijk.

Lees de brochure LHBTI & ouderen online of bestel uw exemplaar via het formulier folders & brochures.

Het Blauwe Fonds

Het project LHBTI-ouderen wordt gesteund door Het Blauwe Fonds. Het Blauwe Fonds is een particulier fonds en investeert in projecten die de LHBTI-emancipatie verbeteren. Lokaal en met impact. Zij richten zich op oudere LHBTI’ers, jongeren die worstelen met hun coming out en LHBTI’ers met een migratie-achtergrond.

ASN Foundation

ASN Bank ondersteunt projecten en organisaties die een bijdrage leveren aan de duurzaamheidspijlers van de bank: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Via de ASN Foundation steunt zij daarom uit overtuiging dit project LHBTI-ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Kijk voor meer informatie over ASN Bank op www.asnbank.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 8. In de buurt

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 14. Ik wil helpen als vrijwilliger

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 16. Op een vaste dag (of dagdeel)

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 19. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 20. Ik zet zelf een activiteit of club op

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 22. Ik wil het Ouderenfonds steunen

 23. Met een gift

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 46% van uw gift terug.

 28. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 29. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: