Tekst formaat

Vrijwilliger Zilverlijn

Afbeelding van Vinzent Weinbeer via Pixabay
 • Betekenisvol vrijwilligerswerk
 • Help ouderen met een luisterend oor
 • Vanuit huis of kantoor

Meer informatie

Help jij ouderen met een luisterend oor?

De Zilverlijn is een beldienst van het Nationaal Ouderenfonds. Thuiswonende ouderen, die behoefte hebben aan een praatje, kunnen zich gratis opgeven voor een telefoongesprek met een vrijwilliger.​ Wat de Zilverlijn uniek maakt, is dat ouderen worden gebeld door de vrijwilliger en dus niet zelf hoeven te bellen. 

Waarom Zilverlijn vrijwilliger worden?

In Nederland voelen 1,7 miljoen ouderen zich eenzaam. De Zilverlijn is een speciale belservice voor senioren die behoefte hebben aan meer sociaal contact. Door een wekelijks gezellig praatje of een goed gesprek blijven zij betrokken bij de samenleving. De maatschappelijke relevantie neemt toe, zeker met de vergrijzing en focus op langer thuis blijven wonen. Door middel van wekelijkse gesprekken voelen senioren, die veelal alleen wonen, zich gehoord.

Wat doet een vrijwilliger Zilverlijn?

Als vrijwilliger Zilverlijn log je op je vaste dagdeel in bij het belsysteem. Je spreekt elke keer met andere deelnemers. Per keer bel je tussen de 2 en 5 deelnemers, met een gemiddelde gespreksduur van 20 minuten per telefoontje. ​Deelnemers worden gebeld op een vast dagdeel van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 12.30 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur. ​Bellen kan vanuit huis of kantoor. Via het systeem bel je anoniem, de deelnemer ziet je telefoonnummer dus niet. Je maakt geen belkosten, maar hebt wel een internetverbinding nodig.

Hoe word ik vrijwilliger bij de Zilverlijn

Wij zoeken vrijwilligers die ons een langere periode willen helpen. Onze vrijwilligers zijn 18 jaar of ouder, gaan akkoord met onze algemene voorwaarden voor vrijwilligers en moeten een VOG aanvragen. Meld je aan via onderstaande knop. Wij proberen dan binnen 10 werkdagen contact met je op te nemen. Wij zorgen voor een gedegen training en begeleiding zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt tijdens een telefoongesprek.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: