Tekst formaat

Voorkómen van eenzaamheid wordt belangrijker

27 januari 2022

Het Nationaal Ouderenfonds stopt met de Zilverlijn en Schrijfmaatje
Het Ouderenfonds ziet dat vroeg in actie komen steeds belangrijker wordt bij het voorkomen eenzaamheid onder ouderen. De nieuwe strategische plannen voor 2023-2026 van het Ouderenfonds richten zich daarom nog meer op het voorkomen van eenzaamheid door te bouwen aan lokale community’s waar ouderen een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Om de nieuwe richting mogelijk te maken stopt het Ouderenfonds per 1 maart 2022 met het aanbieden van één-op-één-diensten Schrijfmaatje en de Zilverlijn.

Het vergroten van het sociale netwerk van senioren staat centraal in de nieuwe plannen, zoals bij de uitjes met de PlusBus.

Zwaar besluit

“Het besluit om met de Zilverlijn en Schrijfmaatje te stoppen is geen makkelijke geweest,” zegt directeur Corina Gielbert. “De vrijwilligers behoren tot de meest betrokken vrijwilligers van het Ouderenfonds. We willen hen dan ook bedanken voor de vaak jarenlange trouwe inzet. Daarnaast betekenden deze diensten, zeker in coronatijd, een heel belangrijk hart onder de riem voor ouderen. Voor hen is het ontbreken van het wekelijkse telefoontje of de maandelijkse brief een gemis en dat realiseren we ons. Toch hopen we hen mee te nemen op de nieuwe weg.”

Schrijfmaatje-vrijwilligers en ouderen die met elkaar in contact zijn en al met elkaar schrijven, kunnen dit blijven doen. Er worden vanaf 1 maart geen nieuwe matches gemaakt. De telefoontjes van de Zilverlijn-vrijwilligers stoppen ook per 1 maart. Alle betrokken vrijwilligers en ouderen zijn inmiddels geïnformeerd en hebben informatie ontvangen over andere (bel)diensten. Daarnaast zijn de deelnemers van Zilverlijn en Schrijfmaatje van harte welkom bij andere activiteiten van het Ouderenfonds en worden door het magazine Goud blijvend op de hoogte gehouden hiervan.

Verbinding en aansluiting

Het Ouderenfonds zet al enkele jaren in op lokale verbinding via community’s zoals bijvoorbeeld met de PlusBus, de Samen breien-clubs en de OldStars-sportclubs. Nieuw is De Derde Helft, waarbij ouderen allerlei activiteiten organiseren in de sportkantine, en Meesterwerk, waar ouderen samen op allerlei manieren creatief bezig zijn. Verder wordt met de programma’s Digitalisering en Mobiliteit gewerkt aan een blijvende aansluiting van ouderen in de maatschappij.

Door de nieuwe strategie zullen ouderen veel vaker het kloppend hart van lokale initiatieven zijn. Ze worden zelf naast deelnemer ook de vrijwilliger die de community’s draaiend houden. Zo stimuleren we dat zij nieuwe mensen ontmoeten in hun eigen buurt. Het Ouderenfonds ziet dat deze lokale contacten van groot belang zijn als sociaal vangnet bij het goed ouder worden.

Meer informatie

De komende tijd staan wij klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over deze nieuwe richting. Ook kunt u bij ons terecht met vragen over het stoppen van de Zilverlijn en Schrijfmaatje. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 088 344 2070 of stuur een e-mail naar: info@ouderenfonds.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: