Tekst formaat

Mooie momenten 2022

9 januari 2023

Het was een roerig jaar, waarin veel speelde in de wereld. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk het is om samen ouder te worden. Gelukkig konden we in 2022 elkaar weer meer ontmoeten, meer doen en meer samen beleven! We willen onze donateurs, vrijwilligers, partners en alle deelnemers ontzettend bedanken. Kijk mee naar onze mooie momenten van het afgelopen jaar.

Tv serie over digitaal vaardig worden

In maart 2022 zagen we in de vijfdelige tv-serie Welkom Online hoe vijf verschillende ouderen in een groepsles of met een vrijwilliger aan de slag gingen. Ze probeerden uiteenlopende activiteiten, zoals videobellen met familie, online recepten opzoeken en nieuwe apps installeren. Met deze praktische kennis vergrootten zij hun internetwijsheid en hun wereld. Alle vijf de afleveringen zijn terug te kijken via de website van Welkom Online. 

Deze tv-serie is een samenwerking van het Ouderenfonds, Ziggo, Vodafone, ASML en productiemaatschappij CCCP.

Lancering OldStars Vitaal

Wat een mijlpaal! Met OldStars Vitaal biedt het Ouderenfonds vanaf maart 2022 ook een beweegprogramma voor ouderen in en rondom woonzorgcentra. Met OldStars brengt het Ouderenfonds jaarlijks al duizenden ouderen in beweging bij meer dan 500 sportverenigingen in Nederland. Met dat aanbod werden echter nog niet alle ouderen in beweging gebracht. Daarom lanceerde het Ouderenfonds in 2022 samen met SportVibes OldStars Vitaal, een landelijk programma om het beweegaanbod en -plezier voor ouderen in en rondom woonzorgcentra te vergroten.

De eerste Nationale Beweegweek voor ouderen

Om de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht te brengen, lanceerde het Nationaal Ouderenfonds samen met SportVibes in 2022 de Nationale beweegweek voor ouderen. Deze eerste editie vond plaats van 16 t/m 20 mei en zat boordevol beweegactiviteiten voor ouderen met onder andere de OldStars sportdagen en de finale: Nationale Balkon Beweegdag. Bekijk de aftermovie.

Recordpoging met Olga Commandeur

Het Nationaal Ouderenfonds heeft bij de start van de beweegweek dankzij 377 enthousiaste ouderen een recordpoging ’20 minuten bewegen op muziek’ onder leiding van Nederland in Beweging-presentatrice én ambassadeur Olga Commandeur neergezet. Het oude record van 240 bewegende 55-plussers is met hun deelname ruimschoots verbroken. Wat een prestatie!

Het succes van De Derde Helft

Het Nationaal Ouderenfonds introduceerde in 2019 De Derde Helft. Tijdens De Derde Helft organiseren 55-plussers bij clubs of verenigingen overdag activiteiten in hun clubhuis. Hoog tijd om samen met de deelnemers van De Derde Helft te bespreken wat het voor hen betekent! Er is een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau (StoryConnect). Hierin is er in het bijzonder gekeken naar bevindingen van deelnemers van De Derde Helft. “Er komen sinds jaren verborgen talenten naar boven.” – vrijwilliger van De Derde Helft.

“We gingen met zijn tweeën de deur uit en ik kwam alleen thuis.” Zes jaar geleden overleed de man van Threes Fransen (77). Voor Threes is De Derde Helft een enorme steun. Lees het verhaal van Threes.

Afgelopen zomer is Ankie Smid samen met haar zoon Jari Mooij gestart met De Derde Helft in Meppel. Het succes? “Houd het laagdrempelig en afwisselend!” De Derde Helft vindt plaats in de sportschool, Personally Yours. Jari: “Het is echt een succes. Er komen steeds meer ouderen bij en nieuwe deelnemers blijven welkom.” Lees hun verhaal.

De gebreide high tea

Brei-influencers MrKnitbear en DenDennis deelden hun breikennis tijdens een breiworkshop voor vrijwilligers en breisters van Samen Breien. Beide mannen, onder andere bekend van hun boek ‘Schotelvodden en ander Keukengebrei’ leerden de deelnemers van deze workshop de kunst van het dubbelbreien. Een zéér geslaagde middag. Clubs werden uitgenodigd om in de zomer een high tea te breien – om er ook echt eentje te winnen.

Nationale Ouderendag: aandacht voor mobiliteitsarmoede

Het Nationaal Ouderenfonds publiceerde op Nationale Ouderendag 2022 nieuw onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid onder 75-plussers in Nederland. Ga direct naar de samenvatting en het rapport.

Samen gaven we kerst heel veel kleur

Tijdens de feestdagen hebben veel ouderen extra behoefte aan verbinding en meer kleur in hun dagen. In het derde coronajaar was er ook veel onzekerheid over wat wel of niet door kan gaan. Daarom maakte het Ouderenfonds samen met honderden vrijwilligers én Nederlands cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen eind 2022 tienduizend ouderen blij met een kerstbox aan de deur. Samen geven we kerst kleur! Kijk de video.

De achtste editie van de Grote Kerstkaartenactie bracht in 2022 de hoognodige extra aandacht en warmte voor ouderen. Woonzorgcentra en ouderen door heel het land mochten in de laatste weken van 2022 kerstkaarten ontvangen met hartverwarmende berichten van meelevende buurtgenoten, onbekenden en kinderen.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: