Tekst formaat

Eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem dat vaak onzichtbaar blijft. Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze geïsoleerd raken door verschillende factoren zoals het verlies van een partner, het wegvallen van sociale contacten door pensioen, of fysieke beperkingen die mobiliteit verminderen. Eenzaamheid kan leiden tot ernstige gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, waardoor het essentieel is om manieren te vinden om deze te bestrijden.

Een effectieve manier voor ouderen om eenzaamheid te verminderen is door actief te blijven in de gemeenschap. Dit kan door deel te nemen aan lokale evenementen, clubs of groepen die zich richten op hobby’s of interesses. Het aangaan van nieuwe vriendschappen en het onderhouden van bestaande relaties is cruciaal. Vrijwilligerswerk is een andere uitstekende manier om betrokken te raken en een zinvolle bijdrage te leveren, wat ook kan helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

Technologie kan ook een belangrijke rol spelen in het verbinden met anderen. Het gebruik van sociale media, videobellen, en online gemeenschappen kan ouderen helpen om in contact te blijven met familie en vrienden, zelfs over lange afstanden. Het is echter belangrijk om een balans te vinden, omdat te veel tijd achter schermen ook kan leiden tot een gevoel van isolatie.

Fysieke activiteit is eveneens een krachtig middel tegen eenzaamheid. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen, of het bijwonen van fitnesslessen voor ouderen zijn niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar bieden ook gelegenheid tot sociale interactie. Het regelmatig bijwonen van deze activiteiten kan helpen bij het opbouwen van een routine en het creëren van nieuwe vriendschappen.

Ten slotte is het belangrijk om open te staan voor professionele hulp wanneer eenzaamheid overweldigend wordt. Praten met een therapeut of counselor kan ouderen helpen om hun gevoelens te verwerken en strategieën te ontwikkelen om met eenzaamheid om te gaan.

Door proactief stappen te ondernemen tegen eenzaamheid, kunnen ouderen hun welzijn verbeteren en een rijker, meer verbonden leven leiden.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: