Tekst formaat

10 tips tegen eenzaamheid

 1. Deelnemen aan Lokale Gemeenschapsactiviteiten: Zoek naar evenementen, clubs of groepen in uw buurt die uw interesses delen, zoals boekenclubs, handwerk, wandelgroepen of seniorenverenigingen.
 2. Vrijwilligerswerk: Bied uzelf aan als vrijwilliger bij lokale liefdadigheidsinstellingen, bibliotheken, scholen of gemeenschapscentra. Dit kan een uitstekende manier zijn om mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets terug te geven aan de gemeenschap.
 3. Cursussen en Workshops Volgen: Schrijf u in voor cursussen of workshops die u interessant vindt, zoals kunst, koken, tuinieren of technologie. Dit is niet alleen educatief, maar ook een goede manier om gelijkgestemden te ontmoeten.
 4. Gebruik van Technologie: Leer hoe u technologie kunt gebruiken om in contact te blijven met familie en vrienden. Denk hierbij aan sociale media, e-mail, of videobellen.
 5. Fysieke Activiteit: Doe mee aan activiteiten zoals wandelgroepen, yogalessen voor senioren, zwemmen of andere lichte sporten. Dit bevordert zowel uw fysieke gezondheid als sociale interactie.
 6. Huisdier Overwegen: Overweeg een huisdier te nemen als uw woonsituatie en gezondheid dit toelaten. Huisdieren kunnen gezelschap bieden en een gevoel van verantwoordelijkheid geven.
 7. Steungroepen: Sluit u aan bij steungroepen waar u uw ervaringen kunt delen met anderen die vergelijkbare situaties doormaken.
 8. Actief Blijven in de Buurt: Word lid van een buurtvereniging of -initiatief. Dit kan een goede manier zijn om bij te dragen aan uw directe omgeving en uw buren beter te leren kennen.
 9. Therapie of Counseling: Overweeg therapie of counseling als eenzaamheid gevoelens van depressie of angst veroorzaakt. Een professional kan u helpen bij het vinden van strategieën om met deze gevoelens om te gaan.
 10. Een Dagboek Bijhouden: Schrijven kan helpen bij het verwerken van gevoelens en het reflecteren op ervaringen. Het bijhouden van een dagboek kan een therapeutische werking hebben en helpt u bij het ordenen van uw gedachten.
 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: