Tekst formaat

Zomereenzaamheid raakt meer dan helft ouderen

Ouderenfonds stimuleert doorzetten activiteiten in de zomer

21 juni 2024Het is zomer! Helaas brengt dit seizoen een groot probleem met zich mee voor veel ouderen, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds (juni ’24). Meer dan de helft (51%) van het Ouderenpanel geeft aan zomereenzaamheid te ervaren. Omdat familie en vrienden op vakantie zijn, activiteiten(clubs) tijdelijk stilliggen en omdat er minder hulp en zorg beschikbaar is, ervaart het merendeel een gebrek aan sociaal contact in de maanden juli en augustus. Het Ouderenfonds pakt daarom ook dit jaar zomereenzaamheid aan met unieke stranduitjes langs de hele kust én stimuleert het doorzetten van activiteiten in de zomer. 

Gebrek aan sociaal contact 
Het lijkt na alle donkere dagen juist alleen maar fijn, de zomer. De respondenten van het Ouderenpanel (55+) zien ook de voordelen van dit seizoen. Meer buiten leven, warmte en zon vinden zij de grootste voordelen van de zomer. Tegelijkertijd zorgt de warmte (of hitte) ervoor dat ruim een derde (bijna 37%) niet of moeilijk naar buiten kan. Ook is het moeilijk dat familieleden op vakantie zijn (ruim 24%), dat activiteiten stoppen in de zomer (23,9%) en dat er minder hulp en zorg beschikbaar is (18,8%). Dan blijft in veel gevallen weinig sociaal contact over.  

Bekijk de uitkomsten in de infographic (Ouderenpanel, juni 2024)

Ouderenfonds pakt zomereenzaamheid aan 
Het Ouderenfonds pakt daarom eenzaamheid onder ouderen ook deze zomer aan! Met onvergetelijke stranduitjes voor 3000 ouderen langs de hele Nederlandse kust, waardoor ook senioren die slecht ter been zijn weer van strand en zee kunnen genieten. Tevens stimuleren we onze honderden lokale clubs en initiatieven om in de zomer open, toegankelijk en actief te blijven. Elke senior krijgt zo de mogelijkheid om verbonden te blijven in de zomer.  

Iedereen kan iets doen. Ook kleine gebaren kunnen helpen tegen zomereenzaamheid blijkt uit het onderzoek; 56,5% zegt dat samen iets doen (zoals wandelen of een ijsje eten), even een praatje maken op straat (43,3%), of wat vaker bellen (43,3%) manieren zijn om zomereenzaamheid tegen te gaan.  

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: