Tekst formaat

Pharaon

Pharaon

In het project Pharaon* onderzoeken we de uitbreiding van de BoodschappenPlusBus dienstverlening. Dit is een Europees project waarin we de kwaliteit van leven van oudere mensen in Europa willen verbeteren door bestaande technologieën aan elkaar te koppelen en zo het nut en de toegankelijkheid van deze technologieën te vergroten.

In Nederland richten we ons op de gebruikers van de PlusBus. Uit eerder onderzoek hebben we geleerd dat PlusBus-gebruikers het soms jammer vinden dat het samenzijn met anderen beperkt blijft tot de daadwerkelijke uitjes. Sommige mensen willen ook thuis contact met elkaar kunnen hebben, bijvoorbeeld om na te praten over de uitjes. Ook hebben we geleerd dat gebruikers van de PlusBus graag zo lang mogelijk met de PlusBus mee te kunnen blijven gaan en het daarom belangrijk vinden om fit te blijven.

Mogelijk kan technologie hierbij helpen. Daarom hebben wij een nieuw pakket aan diensten samengesteld voor PlusBus-gebruikers. Hiermee kunnen ze ook thuis contact met elkaar houden, en kunnen ze thuis zelf aan de slag om fit te blijven. In dit onderzoek bekijken we of gebruikers van de PlusBus tevreden zijn met de uitbreiding van de PlusBus die we ontwikkeld hebben.

Praktische informatie

Een aantal BoodschappenPlusBussen is benaderd om mee te doen met deze pilot. Hierbij hebben we een interventie groep (deelnemers die de PlusBus-uitbreiding ontvangen) en een controlegroep (deelnemers die geen gebruik maken van de PlusBus-uitbreiding). Een bus kan maar aan één van de groepen deelnemen. Dit is met de coördinator afgestemd.

Voor de werving van deelnemers kunnen coördinatoren gebruik maken van de volgende communicatiematerialen.

Let goed op dat je de materialen van de juiste groep gebruikt.

 

Interventie groep

 

Controlegroep

 

 

*Pharaon: Pilots for Healthy and Active Aging

Looptijd: Januari 2020 – December 2024

Partners: In Nederland: Universiteit Twente; Roessingh Research and Development; AdSysCo; Maastricht Instruments.
In totaal werken in het project 41 partnerorganisaties samen uit 12 verschillende landen. Pilots worden georganiseerd in Nederland, Italië, Spanje, Portugal en Slovenië. Voor elk van deze locaties richten we ons op een specifieke groep ouderen en gebruiken we een andere combinatie van technologieën, afhankelijk van de behoeftes van de ouderen.

Projectwebsite: www.pharaon.eu

Voor vragen over deelname aan dit project kunt u terecht bij Simone de Graaf (s.degraaf@ouderenfonds.nl).

 

Lees ook over deze projecten

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: