Tekst formaat

Sharing stories

Waardevolle gesprekken voeren

In het project Sharing Stories ontwikkelt het Ouderenfonds met haar partners een training voor vrijwilligers om waardevolle gesprekken te voeren met ouderen over hun leven en wat zij belangrijk vinden. Door het voeren van meer waardevolle gesprekken en nét iets verder te gaan dan het weer van vandaag, voelen mensen zich meer verbonden met elkaar en met zichzelf en hun eigen identiteit.

Presentatie

Op 20 juli 2021 hebben wij de voorlopige resultaten van ons project voorgesteld in een internationale online presentatie met meer dan 160 internationale deelnemers. Hieronder vindt u de Nederlandse presentatie. Bekijk ook de ervaring (video) van Tetje, vrijwilliger bij de Zilverlijn.

Houd de website www.story-tree.eu/nl/downloads in de gaten want in september zullen we het uiteindelijke materiaal op de website presenteren. U kunt het dan gratis downloaden en gebruiken.

Lees de Sharing Stories presentatie

 

 

 

Meer over Sharing Stories

Sociaal en emotioneel geïsoleerd raken, overkomt één op de vier ouderen doordat het netwerk kleiner wordt om het verhaal mee te delen. Dan ligt het gevoel op de loer dat men er niet meer toe doet. Vrijwilligers van het Nationale Ouderenfonds zijn voor deze ouderen een belangrijke steun. Het project ‘Sharing Stories, Sharing Life’ ontwikkelt een training om hen om via het delen van levensverhalen nog beter te begrijpen wat ouderen beweegt.

Vrijwilligers zijn de motor achter onze organisatie. We willen hen op een goede manier opleiden en bijscholen. Samen bekijken we steeds hoe dat nog beter kan. We ontdekten hoe belangrijk het is om bij individuele contacten levensverhalen te delen. Op die manier bleek het contact waardevoller. De vrijwilliger kan bijvoorbeeld goed achterhalen welke activiteit bij iemand past. Een doorverwijzing is daardoor veel kansrijker. Belangrijker misschien is nog dat we er in slaagden de eenzame oudere te laten mérken dat hij of zij er nog steeds toe doet.

Om op een goede manier verhalen naar boven te krijgen heb je specifieke vaardigheden nodig. We merken dat vrijwilligers op dit punt een verdiepingsslag kunnen gebruiken en daarom besloten we via Erasmus+ een trainingsprogramma te ontwikkelen. Op dit moment werken we samen met Luxemburg, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zitten allerlei disciplines aan tafel, experts op het gebied van ouder worden, welzijn, vrijwilligerseducatie en ICT. We bouwen een trainingsmodule die vrijwilligers helpt in het ophalen van levensverhalen onder kwetsbare ouderen. De module bevat offline en online elementen die uiteraard heel aantrekkelijk en laagdrempelig zijn.

Het project is september 2018. We verwachten dat onze trainingsmodule bij draagt de omvangrijke sociale en emotionele eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Vrijwilligers gaan beter toegerust en zelfverzekerder in gesprek met ouderen. Dat maakt hun werk ook leuker. Dat helpt vervolgens weer om vrijwilligers te vinden en behouden. We vertrouwen erop dat ook andere ouderenorganisaties de module gaan gebruiken.

Partners: Cambridgeshire County Council (UK), LIFEtool Gemeninnutzige GmbH (AT), RBS-Center fir Alterfroen (LU), Netural GmbH (AT).

Lees ook over deze projecten

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: