Tekst formaat

‘Waarom is er geld nodig voor de PlusBus?’

Deze vraag krijgen wij soms. En dat is begrijpelijk, want er zijn meer vervoersoplossingen in Nederland voor ouderen. Wat is er dan zo bijzonder aan de PlusBus? Als iedere oudere in zijn of haar buurt toegang tot (rolstoel)vervoer en uitjes zou hebben, dan is de PlusBus niet nodig. Maar helaas is dit niet het geval en komen veel ouderen in de praktijk zonder hulp de deur niet uit. Daarom zet het Ouderenfonds met de PlusBus speciaal opgeleide vrijwillige chauffeurs in voor ouderen bij wie de vervoersmogelijkheden én sociale contacten ontbreken. De chauffeurs halen ouderen thuis op, helpen met instappen, maken een gezellig praatje onderweg, functioneren bij uitjes soms ook als reisleider én zij kunnen in sommige gevallen ook problemen bij de deelnemers signaleren door het regelmatige contact.

De PlusBus biedt dus niet zomaar een busritje. Door structureel contact helpen we ouderen verder. Een deel van de deelnemers bouwt nieuwe relaties op (met anderen in de bus) of doet mee aan een ander programma van het Ouderenfonds, zoals Schrijfmaatje of Welkom Online. We helpen ouderen met de PlusBus op weg, zodat zij ouder kunnen worden zoals zij zelf willen.

Om dit mogelijk te maken investeert het Ouderenfonds voor de PlusBus in:

Materiaal en veiligheid

Het Ouderenfonds ondersteunt lokale organisaties die een PlusBus willen gaan runnen. We helpen ze met de werving van fondsen (het ophalen van geld voor de bus), adviseren over verzekeringen en subsidies en werken samen in het zoeken van de juiste vrijwilligers en chauffeurs. In deze tijd helpen we ook met advies voor veilige en coronaproof ritten.

Waardevolle uitjes

Voordat de coronacrisis uitbrak, konden ouderen met de PlusBus naar de markt, een museum of het strand. Gelukkig is op dit moment het grootste deel van de bussen weer gaan rijden! Om voor de deelnemers een mooie uitjes te organiseren heeft het Ouderenfonds doorlopend contact met allerlei prachtige locaties; van strandtenten voor de stranduitjes tot de Jordaanboot in Amsterdam voor geweldige middagen op het water. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Van een rolstoeltoegankelijk toilet tot iets lekkers voor bij de koffie!

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: