Tekst formaat

Nationaal Ouderenfonds breidt OldStars programma verder uit

15 maart 2022

Met OldStars Vitaal nu ook een beweegprogramma voor ouderen in en rondom woonzorgcentra

Het Nationaal Ouderenfonds is dé expert op het gebied van bewegen voor de 55-plusser. Met het OldStars programma brengt het Ouderenfonds jaarlijks al duizenden ouderen in beweging bij meer dan 500 sportverenigingen in Nederland. Met het huidige aanbod worden echter nog niet alle ouderen in beweging gebracht. Daarom lanceert het Ouderenfonds samen met SportVibes OldStars Vitaal, een landelijk programma om het beweegaanbod en -plezier voor ouderen in en rondom woonzorgcentra te vergroten.

Beweegbingo: een bewezen beweeginterventie en ook nog eens erg leuk om te doen! Foto: Sportvibes.

Steeds meer ouderen zijn als bewoner of via wijkverpleging, thuiszorg of dagbesteding verbonden aan een woonzorgcentrum. OldStars Vitaal gebruikt die infrastructuur om samen met zorgcentra en gemeentes structureel bewegen onder ouderen met een zorgvraag te bevorderen. Met onder meer een beweegscan, advies op maat en door mee te denken over gerichte opleidingen en effectieve beweeginterventies, geeft OldStars Vitaal zorginstellingen concrete handvaten om ouderen structureel meer te laten bewegen.

Concreet en passend beweegadvies

Zorgcentra en andere instellingen voor ouderen kunnen zich voor een kleine jaarlijkse bijdrage aanmelden voor OldStars Vitaal. Samen met een Vitaliteitcoach wordt bekeken waar kansen en mogelijkheden liggen om het huidige beweegaanbod te verbreden en te verbeteren. De Vitaliteitcoach adviseert concrete en passende beweeginterventies en begeleidt lokaal de implementatie. Het woonzorgcentrum is hierbij de centrale locatie waar men kan genieten van een laagdrempelig, veilig en gevarieerd sport- en beweegaanbod.

Vervolg brengt gelukkigere oude dag

OldStars Vitaal is het vervolg op het programma ‘Vitaliteitspelen’ dat tussen 2020-2021 georganiseerd werd door SportVibes en Stichting Gouden Dagen. Het Nationaal Ouderenfonds en Sportvibes bouwen nu samen voort op dit concept onder de noemer OldStars Vitaal. Onze missie is om honderdduizenden ouderen een gelukkigere oude dag te bezorgen door hen de positieve effecten van bewegen te laten ervaren. Tegelijk met de lancering van OldStars Vitaal wordt ook de visual identity van OldStars volledig vernieuwd. In de komende weken zal dit zichtbaar worden op de vernieuwde website en alle (social) communicatiekanalen.

Voor meer informatie over OldStars Vitaal kijk op oldstars.nl/vitaal. 

OldStars VitaliteitSpelen: de nationale beweegweek voor ouderen

Om de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht te brengen, organiseert het Ouderenfonds, samen met partners SportVibes, Menzis, VWS, VML, KNGF en WijBuurtsportcoaches de OldStars VitaliteitSpelen. De week van 16 t/m 20 mei zit boordevol beweegactiviteiten voor ouderen met onder andere OldStars sportdagen, de jaarlijkse Nationale Balkon Beweegdag en een kennis- en netwerkcongres.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 8. In de buurt

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 14. Ik wil helpen als vrijwilliger

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 16. Op een vaste dag (of dagdeel)

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 19. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 20. Ik zet zelf een activiteit of club op

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 22. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 23. Met een gift

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 28. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 29. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: