Tekst formaat

Rita (88): ‘Met je bord op schoot is ook maar alleen’

Iedere kerst kookte Rita Seijlhouwer een feestelijk diner voor de hele familie. Nu niet meer. ‘Veel mensen om mij heen zijn weggevallen.’

Mevrouw Seijlhouwer wil graag in december aanschuiven bij één van de kerstdiners die door het hele land georganiseerd worden. Ze kijkt er erg naar uit: ‘Ik geniet altijd van de kerstsfeer en ik heb zo’n zin een gezellige avond! Door samen te eten voel ik mij minder alleen. Ik vind dat iedereen kerst moet kunnen vieren’.

Met het bord op schoot

‘Kerst is een feest voor gezelligheid. Vroeger kwam alles bij ons thuis, voordat mijn man overleed. We waren met vier kinderen en dan kwam er ook aanhang en schoonouders, dus dat was heel veel. Ik kookte toen nog wel, nu niet meer. Ik heb vanaf mijn elfde jaar gekookt, ik heb er genoeg van gehad. Samen eten is gezelligheid. Want alleen is maar alleen. Dan zit je met je bord op schoot, en samen zit je gezelliger.’

Aansluiting zoeken

‘Zonder het samen eten zou ik eenzaam zijn met kerst. Kijk, je komt op een leeftijd dat heel veel om je heen wegvalt. Van de oudere mensen om mij heen heb ik nog één neef. Wat dat betreft voel ik mij soms alleen. Als je ouder wordt is het belangrijk om de dingen die je kán doen, te blijven doen. En probeer aansluiting bij andere mensen te zoeken, zodat je niet eenzaam wordt. Want ik denk als je dat wordt, dan ga je heel hard achteruit. Voorkom dat je vereenzaamt.’

Aanschuiven bij een kerstdiner

‘Ik vind het ontzettend fijn als ik in december aan mag schuiven bij het kerstdiner van het Ouderenfonds. Ik kijk uit naar een gezellige avond, want ik houd van de kerstsfeer. Zo maak ik ook kerstkaarten voor mensen die het wat minder makkelijk hebben. Want iedereen moet kerst kunnen vieren.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: