Tekst formaat

Ouderenfonds activeert ouderen met #KoelvestChallenge

Het Nationaal Ouderenfonds haakt aan bij de #koelvestchallenge, een campagne van Klimaatverbond Nederland, om ouderen te activeren om zelf iets te doen tegen hittestress en zomereenzaamheid.

Voor ouderen in Nederland kunnen hoge temperaturen extra belastend zijn omdat de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt. Een (zelfgemaakt) koelvest is een eenvoudige en effectieve oplossing om het lichaam te koelen tijdens extreme hitte en zo aangepast bewegen en sociaal contact mogelijk te maken.  

Niet stilzitten, wél aangepast bewegen

Veel ouderen voelen zich tijdens de zomermaanden extra eenzaam, onder andere omdat familie en vrienden op vakantie zijn en omdat vanwege de coronacrisis veel clubs stilliggen en activiteiten en uitjes zijn afgelast. Daarnaast zegt bijna 30% van de 55-plussers deze zomer minder buiten te komen vanwege de warmte, blijkt uit een enquête van het Ouderenfonds. 

Het is belangrijk om ondanks de hitte niet stil te gaan zitten, maar om aangepast te blijven bewegen. René Wormhoudt, beweegstrateeg en grondlegger van het Athletic Skills Model: “Wie op leeftijd is doet er goed aan om met de hitte niet stil te gaan zitten voor de ventilator. Wandel bijvoorbeeld in de ‘daluren’ wanneer de zon nog niet zo sterk is. En sluit jezelf niet op. Kortom: doe minder, maar blijf- met mate- bewegen”. 

“Blijf contact houden met anderen, zonder je niet onnodig te veel af, geniet van de natuur en wees dankbaar voor hetgeen je hebt en wél kan doen,” tipt een deelneemster van het Ouderenpanel, 70-75 jaar.

Samen Breien voor de #Koelvestchallenge

Hierbij is koel blijven een belangrijke maatregel tegen hittestress. Een koelvest kan kant-en-klaar gekocht worden of zelf gemaakt, met speciale vakjes voor koelelementen. Om (het gebruik van) koelvesten meer onder de aandacht te brengen lanceerde Klimaatverbond Nederland de #KoelvestChallenge. De challenge is een publieke actie waarbij mensen worden opgeroepen om op basis van voorbeelden een eigen koelvest te ontwerpen. Deelnemers kunnen hun ontwerpen insturen via social media via de hashtag #koelvestchallenge. De campagne loopt tot einde zomer. 

Via het programma Samen Breien van het Nationaal Ouderenfonds is een speciaal haakpatroon voor een vest ontwikkeld wat iedereen kan gebruiken om hiermee aan de slag te gaan. Het patroon is hier te vinden. Het Ouderenfonds roept daarnaast zo’n ruim 135 clubs met gemiddeld 10-15 leden op om aan te haken.

“Maak het koelvest met het patroon en je komt kleurrijk de zomer door. Keep it cool deze zomer!’’ – Samen Breien coördinator en ontwerpster van het Ouderenfonds haakpatroon Stefanie van Heusden (coloursoflife.nl).

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: