Tekst formaat

Innovatief bewegen in de zorg: ‘Kan dit ook op mijn kamer?’

Op vrijdag 5 november startten Nijmeegse ouderen met de pilot ‘Bewegen in de Zorg’ van het Nationaal Ouderenfonds, waarin zij een aantal innovatieve producten testen die hen helpen te blijven bewegen. De producten zijn zo gekozen dat ook vrijwilligers en zorgpersoneel er makkelijk gebruik van kunnen maken. Na de testperiode van 6 weken kan het woonzorgcentrum de producten eventueel aankopen. Het Ouderenfonds hoopt met het aanbieden van de hulpmiddelen beweging voor ouderen bij woonzorginstellingen laagdrempelig en toegankelijk te maken. 

Feestelijke kick-off Nijmegen

Tijdens de feestelijke kick-off in Nijmegen werd in 1,5 uur alles uitgelegd aan bewoners en uitgeprobeerd. Medewerkers waren verkleed in Fout Sportief. Een zeer geslaagde dag! Het geheel werd ondersteund door muziek en leuke oefeningen. Bij de producten zit onder andere: een sjoelkatapult, een aangepaste biljarttafel en schuiftafeltennis, een robotje, een Moofie stok (met licht en geluid), smartclips en een smartbike.

 ‘Bewoners die normaal eerder stoppen blijven nu ook meedoen. Hoe lang blijft dit?’ – zorgmedewerker

Duurzame inzet innovatieve producten 

Voor ouderen in woonzorgcentra is voldoende bewegen vaak lastig, terwijl dit juist bij deze doelgroep erg belangrijk blijft. Er bestaan al vele mooie verschillende (innovatieve) beweegoplossingen, maar daadwerkelijke implementatie blijft vaak achter. Het Ouderenfonds wil graag woonzorgcentra ondersteunen en faciliteren de juiste innovatieve producten te kiezen en te implementeren. Door middel van een toolkit worden de producten laagdrempelig en makkelijk inzetbaar voor elke medewerker of vrijwilliger. Een beweegkalender motiveert en garandeert een duurzame inzet van de producten. Daarnaast kan het Ouderenfonds een aankoopkorting te realiseren. 

Het is voor bedrijven of producenten mogelijk om een eigen innovatief product aan te melden bij het Ouderenfonds. De selectie blijft in handen van het Ouderenfonds. Na de pilot in Nijmegen wordt feedback verwerkt en in 2022 gaat het Ouderenfonds een roadshow inzetten langs 12 zorginstellingen.

Het project wordt mogelijk gemaakt door Stichting Ab Laane, de NTTB en Innovatiefonds NOC*NSF.

Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen zich aanmelden bij Charlotte Buitenkamp via c.buitenkamp@ouderenfonds.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: