Tekst formaat

1 oktober 2021: Nationale Ouderendag

Het is was op 1 oktober Nationale Ouderendag! De dag maakt deel uit van de Week tegen Eenzaamheid en heeft als thema ‘delen’. Op deze dag worden ouderen door heel het land extra in het zonnetje gezet bij allerlei feestelijke initiatieven. Doe je ook mee?

Clubs, verenigingen, ouderenorganisaties en buurtgenoten stellen de deuren open voor alle 55-plussers uit de omgeving. Laagdrempeligheid, gezelligheid en ontmoeting zijn de voedingsbodem voor belangrijke sociale verbinding tussen generaties. Het Ouderenfonds zet met deze dag in op de kracht van ontmoeting als middel voor het tegengaan van gevoelens van eenzaamheid bij ouderen. Lees verder om te ontdekken wat er allemaal gebeurt vandaag.

Voedingsbodem voor duurzaam contact

Op vrijdag 1 oktober organiseren op tientallen locaties door het land vrijwilligers van het Ouderenfonds speciale activiteiten die passen binnen het thema ‘delen’. Het delen van een passie, interesse, hobby, buurt, dorp of stad kan de voedingsbodem zijn voor verbinding en nieuwe sociale contacten. Het Ouderenfonds wil de initiatiefnemers stimuleren om hun activiteit na Nationale Ouderendag een vervolg te geven door middel van de uitreiking van een geldprijs van €1,000 euro. Dit bedrag wordt ingezet om het vervolg mee op te zetten. Hiermee zet het Ouderenfonds in op het realiseren van duurzaam contact. 

Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: “Alleen zijn went en maakt het lastig om nieuwe contacten te leggen. Op Nationale Ouderendag draait het om het samenzijn. Samen zijn we als we luisteren naar een speciaal verhaal, door een passie te delen of tijdens een potje jeu-de-boules bij de vereniging om de hoek. Vandaag ligt de drempel laag en is het plezier groot.”

Landelijk en divers aanbod

Op Nationale Ouderendag brengt Madurodam jong en oud bij elkaar. 65 ouderen en 65 kinderen delen hun passies met elkaar: van sport en spel, spoken word, muziek, schilderen tot een speurtocht. Het doel van de dag is elkaar leren kennen, samenhorigheid ervaren en nieuwe vriendschappen vormen.

Bekend en onbekend Nederland leest in tientallen bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen een speciaal geschreven verhaal met de titel Altijd wat van Mensje van Keulen voor tijdens de negende editie van de Nationale Voorleeslunch. Onder andere Renze Klamer, Martine van Os en Sergio Vyent trekken hiervoor het land in. Mensje van Keulen leest haar verhaal zelf ook voor op vrijdag 1 oktober, om 13.15 uur bij Omroep MAX op NPO1.

In Groningen is de OldStars Beweegdag, de sportieve en gezellige afsluiting van de eerste OldStars Sportweek 2021Er kan kennis worden gemaakt met verschillende aangepaste sportvormen. Naast het sporten is er de mogelijkheid om het Vitaliteitsplein te bezoeken, met diverse informatiekraampjes, sport- en spelmogelijkheden en de gezonde huiskamer. 

Daarnaast zijn er verschillende initiatieven vanuit bedrijven. Zo rijdt Douwe Egberts naar woonzorgcentra met de D.E Café Bus en vraagt Koopmans via social media met wie jij jouw appeltaart deelt en verloot een ‘appelbakpakket’ aan de leukste inzending. 

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: