Tekst formaat

Frans (86): ‘Je moet proberen zoveel mogelijk dingen te blijven doen’

‘Je moet niet voor het raam gaan zitten. Dan is je wereld heel beperkt. Frans Noordijk kan erover meepraten. Sinds twee jaar maakt hij graag gebruik van de PlusBus.

‘Zonder auto ben je aangewezen op anderen. Je moet proberen zoveel mogelijk dingen te blijven doen.’ Voor Frans is de bus een uitkomst. ‘Ik rij sinds een half jaar geen auto meer en heb door mijn ziekte meer kans om te vallen. De bus brengt veel plezier: we gaan gezellig op pad met elkaar. Met de bus kom ik eigenlijk overal!’

Steeds enger

Frans heeft veel gefietst in zijn leven en dat doet hij nog steeds. ‘Zo nu en dan ga ik met mijn dochter fietsen. Het fietsen wordt wel steeds enger. Deze zomer hoop ik wel weer lekker te gaan fietsen, maar als dat te riskant wordt, dan houdt het op.’

Overal mee naartoe

Door de bus komt Frans op veel plaatsen waar hij anders nooit meer zou komen. ‘Het is niet zomaar een bus, maar ze brengen je overal heen. Vorige keer ben ik naar Rotterdam geweest. Ook zijn we naar het strand geweest waar ik nog door het mulle zand heb gelopen en het bezoek aan het Concertgebouw was heel bijzonder, daar was ik nog nooit geweest.’

Loekie

Frans woont samen met zijn kat Loekie. ‘De kat is eigenlijk wel waar ik het meeste plezier aan beleef. De kinderen natuurlijk ook, maar die hebben hun werk en daarnaast hun privéleven. Ik praat ook tegen Loekie. Hij zegt dan niks terug, maar hij begrijpt het vaak wel.’

1 van de ouderen

Het contact met mensen vindt Frans het fijnste aan de bus en hij heeft door de ritjes veel buurtbewoners leren kennen. Wekelijks eten ze samen aan het eind van de dag in het buurthuis. ‘Het zijn allemaal leeftijdsgenootjes. Ik voel me altijd één van de ouderen, maar dat is wat mij betreft een pluspunt!’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: