🎄 Samen bezorgen wij zoveel mogelijk ouderen een kerstwens, doe je ook mee met De Grote Kerstkaartenactie? Lees meer
Lettergrootte

Een oudere in je netwerk? Dit kan je doen

Goede ideeën en challenges om samen in contact te blijven

Challenge (1): herstart Wordfeud

Wordfeud, wie kent het niet? Een leuk online woordspelletje, maar niet nieuw. Waarom deze challenge? Onderzoek wijst uit dat Wordfeud echt een functie voor ouderen heeft in het onderhouden van sociaal contact. Door de communicatie via het spel blijven ouderen namelijk meer op de hoogte van wat er speelt in het leven van hun contacten en zij voelen zich daardoor verbonden met het sociaal netwerk. Zo zijn ze meer beschermd tegen eenzaamheid! Dus waar wacht je nog op? Is een app installeren helemaal nieuw en kan iemand wel wat hulp gebruiken? Dan kunnen ouderen bellen naar de Helpdesk Welkom Online via 088-344 2000 (ma-vrij 9-17 uur).

Voeg hem of haar toe aan een appgroep

Ouderen hebben vaak wel een smartphone, maar gebruiken hem nauwelijks. Dat zouden ze wel graag willen. 30 procent van de ouderen geeft aan zich eenzaam te voelen doordat ze niet verbonden zijn via de smartphone. Ze hebben het gevoel dat ze minder goed op de hoogte zijn van wat er in de familie of omgeving speelt. Dus laten we 55-plussers gaan toevoegen aan de groepsapp! Ook voor vragen over appen kunnen ouderen bij de Helpdesk Welkom Online terecht. Of ze volgen een programma om digitaal wegwijs te worden met de groepslessen van Welkom Online.

Vraag om advies of tips

Uit onderzoek van het Ouderenfonds blijkt dat de meeste ouderen zich er aan ergeren dat ze in de media ‘dor hout’ worden genoemd. En terecht! Want iedereen is graag van betekenis. Als je ergens bij hoort, heb je een functie; dan ben je minder geïsoleerd en word je gemist als je er niet bent. Dus heb je herfstblaadjes in je vijver? Misschien kan een buurman jou helpen. Vraag bijvoorbeeld om tips voor je tuin. Handig én gezellig!

Schrijf een klassiek kaartje

Het is eigenlijk heel simpel, maar een kaartje komt écht aan. Wij kregen hartverwarmende reacties toen we aan ouderen vroegen wat een kaartje voor hen betekent in deze coronatijd. Ouderen voelen zich gewaardeerd als zij post ontvangen en vinden het fijn dat er aan hen wordt gedacht. Post is gewoon altijd heel fijn! Daarom kunnen ouderen zich opgeven voor Schrijfmaatje, voor wekelijks postcontact met een vrijwilliger. En natuurlijk kan iedereen weer meedoen en een kerstkaart sturen!

Challenge (2): strek de groene vingers

Het stekken van de pannenkoekplant is weer helemaal terug van weggeweest. En dat snappen we! Contact met natuur, bijvoorbeeld tuinieren of in een groene kamer wonen, werkt gewoon ontspannend. En het wordt helemaal leuk als je dit kan delen. Houd je niet van stekken? Je kan ook kijken wie de grootste rabarberplant kan kweken, wie het eerste sneeuwklokje spot of samen een moestuin onderhouden.

Bel hem of haar eens op

Houd jij ook minuten in je belbundel over? Een telefoontje kan voor een oudere heel veel betekenen. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers wekelijks met ouderen en 4 op de 5 ouderen geeft aan dat ze zich minder alleen voelen door de telefoontjes. Voor 8 op de 10 ouderen is een telefoontje een echt lichtpuntje. Dus hoe maak jij je belminuten deze maand op?

Challenge (3): prikkel het brein

Weer een challenge? Breinprofessor Erik Scherder vertelt: ‘Een eenzame oudere moet weer gemotiveerd worden om nieuwe dingen te ondernemen die ook een beetje moeite kosten. Dat prikkelt de hersenen en zorgt ervoor dat het gevoel van stress vermindert. Als dat lukt, wordt de kans groot dat de eenzame oudere ook zélf weer nieuwe actie gaat ondernemen.’ Dus doe een sudoku door de brievenbus, geef de kruiswoordpuzzel door waar je zelf niet uitkomt, of ga voor origami: wie van jullie snapt eigenlijk die kraanvogel?

Check in na een herfststorm

Zie de wind waait door de bomen, makkers staakt u wild geraas! Een weeralarm komt steeds vaker voor in Nederland. Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om even aan te bellen en te vragen hoe het gaat en of je ergens mee kunt helpen. Warme chocolademelk, iemand?

Deel je zelfgebakken taart

Ben jij in deze coronatijd ook aan het bakken geslagen? Of misschien hield je hier altijd al van. Breng dan eens een stukje taart naar iemand in je straat. En als het weer kan: bak samen de sterren van de hemel. Ook andere zelfgemaakte creaties kan je delen: een tekening, een gedicht of een kerstkrans voor aan de deur. Daar zit vast wel iemand op te wachten!

Wat je ook doet, vergeet niet: een klein gebaar maakt een wereld van verschil!

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: