Tekst formaat

Diny (83): ‘Ik vier voor de eerste keer zonder mijn man kerst’

Diny de Carpentier (83) brengt dit jaar voor het eerst de kerstdagen door zonder haar man. “Afgelopen september is hij overleden. Het is heel erg wennen en ik vind het best een beetje moeilijk, maar voor alles is een eerste keer.” Met de kerstbox van het Ouderenfonds brengen we haar dit jaar een onmisbaar lichtpuntje.

Diny is katholiek opgevoed en thuis werd kerst altijd intensief gevierd. “Nu heb ik er niet meer zoveel mee. Ik vind het niet nodig dat er altijd nadruk wordt gelegd op kerst, want je moet ook de rest van het jaar gezellig maken.”

Cadeautjes onder de boom

Samen met haar man en kinderen vierde Diny altijd kerst met een hoop cadeautjes. “Toen Sinterklaas thuis niet meer meedeed, hadden we cadeautjes onder de boom. Normaal ben ik al dagen bezig met cadeautjes kopen, maar door corona kan ik nergens gezellig shoppen.” Diny hoopt dit jaar een dag met haar dochters te zijn. “Als het mag wil ik samen met mijn oudste dochter naar mijn jongste dochter toe. Daar zijn ook mijn kleinkinderen én achterkleinkind.“

Volksdansen

“Ik kom sinds maart eigenlijk nergens meer. Ik vind het een afschuwelijke tijd.” Veel activiteiten gaan voor Diny niet meer door. “Ik heb heel lang op volksdansen gezeten. Ik vind dat vreselijk leuk om te doen. Mijn man hield helemaal niet van dansen, maar voor mij is het echt een hobby. Het is jammer dat het is gestopt.”

Aai over je bol

De eerste lockdown beleefde Diny anders dan nu. “Ik heb samen met mijn man toen enorm genoten van het mooie weer en ons balkon. Nu zijn het donkere dagen en zit ik alleen. Ik voel nu pas wat corona eigenlijk doet. Dat mensen niet komen vanwege een virus, terwijl je die mensen wel hard nodig hebt. Ik probeer mijn leven op te pakken in mijn uppie, maar dat is door corona lastig. Even een arm om je heen of een aai over je bol.”

Kerstkaarten

“Het is belangrijk om positief te blijven en dingen te doen die je energie geven. Bij mij is dat kerstkaarten maken. Ook vindt ze het leuk om post te krijgen. “Ik krijg dan het gevoel dat mensen meeleven. Zoiets brengt je in contact met elkaar en dat is vreselijk leuk.”

Kerstdorp

Diny brengt ieder jaar kerstsfeer in huis met de nodige versieringen. “Ik denk niet dat mijn man ermee akkoord zou gaan als ik dit jaar geen versieringen in huis breng. Een kerstboom met balletjes en een hele verzameling huisjes. Dat wordt strak weer een heel dorp om op te zetten. Dat brengt vast wat gezelligheid met zich mee.”

Kerstbox

Dit jaar verrast het Ouderenfonds duizenden ouderen met een feestelijke kerstbox. Door samen met plaatselijke vrijwilligers de kerstboxen op een veilige manier te bezorgen realiseert het Ouderenfonds een ontmoeting op afstand en extra aandacht aan eenzame ouderen. Ook Diny heeft een kerstbox ontvangen. “Hartstikke leuk. Ik kan lekker gaan uitpakken!”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: