‘Dat eenzaamheid bestaat motiveert mij elke dag om hier iets aan te doen’
31 januari 2022
Beste lezer,
Afgelopen donderdag (27 januari 2022) maakte het Ouderenfonds bekend dat we gaan stoppen met onze diensten Schrijfmaatje en de Zilverlijn op 1 maart. Deze beslissing heeft bij veel deelnemende ouderen, vrijwilligers en betrokkenen veel losgemaakt. Dit begrijp ik maar al te goed, ook ik vond en vind het een pijnlijke beslissing. In deze brief vertel ik graag meer over dit moeilijke besluit en hoe we als Ouderenfonds op een nieuwe manier eenzame ouderen willen blijven bereiken.
Bij het Ouderenfonds weten we uit ervaring hoe lastig het is om iemand te bereiken die eenzaam is. Onze diensten met één-op-één contact bieden mensen die dit ervaren een luisterend oor, troost of gewoon een moment van contact en een praatje. Voor sommige ouderen is een belletje met de Zilverlijn zelfs het enige moment van contact in de week. Dit gesprek bracht iemand, zeker de afgelopen twee jaar, vaak welkome steun en verlichting. Ook het kaartje in de bus van Schrijfmaatje gaf die warmte en aandacht. Elke vrijwilliger heeft talloze verhalen van ouderen gehoord en gelezen die dit onderstrepen. Dat dit soort eenzaamheid bestaat vind ik nog steeds meer dan schrijnend en het motiveert mij elke dag om hier iets aan te doen. Maar het telefoontje of die brief per week mág geen eindstation zijn en is uiteindelijk niet de oplossing. Veel liever bereiken we mensen al eerder, vóórdat deze situatie kan ontstaan. Want hoe mooi is een ontmoeting waarmee je écht samen iets opbouwt, een contact dat blijft?
Het bereiken van ouderen die zich eenzaam voelen gaat het beste ‘via via’, dat zien we bij onze andere activiteiten. Zo vertelde een man mij dat hij na het verlies van zijn vrouw veel alleen thuis zat. Tot een buurman hem meevroeg naar De Derde Helft in de buurt, om gewoon een kopje koffie te gaan drinken. Deze man is daar nu elke week, samen met anderen. Hij doet weer mee.
Precies via dié lokale netwerken kunnen wij eenzame ouderen in Nederland bereiken en weer verbinden aan anderen en aan de maatschappij. Lokaal wordt de meeste eenzaamheid gevonden en opgelost, zo blijkt uit onderzoek. Als wij samen met ouderen een plek kunnen creëren waar zij met elkaar wekelijks kunnen bewegen, handwerken, koffie drinken, een spelletje doen of gewoon een praatje kunnen maken, dan maken wij écht verschil.
Want deze ouderen blijven elkaar ook gedurende de rest van de week zien en opzoeken. Welke club of community we tijdens corona ook belden: zij wisten feilloos hoe het met ‘hun’ ouderen ging. Wie er bijvoorbeeld extra hulp nodig had, hoe ze elkaar konden ondersteunen en toen het weer mocht, veilig konden ontmoeten.
Het Ouderenfonds hoopt met de nieuwe richting mensen eerder te laten nadenken over de vraag hoe zij goed ouder willen worden en hen ook eerder een sociaal netwerk te laten opbouwen. Zo richten wij ons meer op de preventie van eenzaamheid.
Helaas zijn we als fonds niet bij machte om alle diensten te blijven uitvoeren en ook nog de nieuwe koers te varen, daarom moeten wij afscheid nemen van de Zilverlijn en Schrijfmaatje. En dat afscheid doet pijn, ook bij mij.
Corina Gielbert
Directeur Nationaal Ouderenfonds
Meer informatie
De komende tijd staan wij klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over deze nieuwe richting. Ook kunt u bij ons terecht met vragen over het stoppen van de Zilverlijn en Schrijfmaatje. Alle deelnemers van Zilverlijn en Schrijfmaatje zijn vanzelfsprekend van harte welkom bij andere activiteiten van het Ouderenfonds en worden door het magazine Goud blijvend op de hoogte gehouden hiervan. Bij vragen of voor het aanmelden voor Goud zijn wij telefonisch bereikbaar via 088 344 2070 of stuur een e-mail naar: info@ouderenfonds.nl.