Tekst formaat

‘Dat eenzaamheid bestaat motiveert mij elke dag om hier iets aan te doen’

31 januari 2022

Beste lezer,

Afgelopen donderdag (27 januari 2022) maakte het Ouderenfonds bekend dat we gaan stoppen met onze diensten Schrijfmaatje en de Zilverlijn op 1 maart. Deze beslissing heeft bij veel deelnemende ouderen, vrijwilligers en betrokkenen veel losgemaakt. Dit begrijp ik maar al te goed, ook ik vond en vind het een pijnlijke beslissing. In deze brief vertel ik graag meer over dit moeilijke besluit en hoe we als Ouderenfonds op een nieuwe manier eenzame ouderen willen blijven bereiken.

Bij het Ouderenfonds weten we uit ervaring hoe lastig het is om iemand te bereiken die eenzaam is. Onze diensten met één-op-één contact bieden mensen die dit ervaren een luisterend oor, troost of gewoon een moment van contact en een praatje. Voor sommige ouderen is een belletje met de Zilverlijn zelfs het enige moment van contact in de week. Dit gesprek bracht iemand, zeker de afgelopen twee jaar, vaak welkome steun en verlichting. Ook het kaartje in de bus van Schrijfmaatje gaf die warmte en aandacht. Elke vrijwilliger heeft talloze verhalen van ouderen gehoord en gelezen die dit onderstrepen. Dat dit soort eenzaamheid bestaat vind ik nog steeds meer dan schrijnend en het motiveert mij elke dag om hier iets aan te doen. Maar het telefoontje of die brief per week mág geen eindstation zijn en is uiteindelijk niet de oplossing. Veel liever bereiken we mensen al eerder, vóórdat deze situatie kan ontstaan. Want hoe mooi is een ontmoeting waarmee je écht samen iets opbouwt, een contact dat blijft?

Het bereiken van ouderen die zich eenzaam voelen gaat het beste ‘via via’, dat zien we bij onze andere activiteiten. Zo vertelde een man mij dat hij na het verlies van zijn vrouw veel alleen thuis zat. Tot een buurman hem meevroeg naar De Derde Helft in de buurt, om gewoon een kopje koffie te gaan drinken. Deze man is daar nu elke week, samen met anderen. Hij doet weer mee.

Precies via dié lokale netwerken kunnen wij eenzame ouderen in Nederland bereiken en weer verbinden aan anderen en aan de maatschappij. Lokaal wordt de meeste eenzaamheid gevonden en opgelost, zo blijkt uit onderzoek. Als wij samen met ouderen een plek kunnen creëren waar zij met elkaar wekelijks kunnen bewegen, handwerken, koffie drinken, een spelletje doen of gewoon een praatje kunnen maken, dan maken wij écht verschil.

Want deze ouderen blijven elkaar ook gedurende de rest van de week zien en opzoeken. Welke club of community we tijdens corona ook belden: zij wisten feilloos hoe het met ‘hun’ ouderen ging. Wie er bijvoorbeeld extra hulp nodig had, hoe ze elkaar konden ondersteunen en toen het weer mocht, veilig konden ontmoeten.

Het Ouderenfonds hoopt met de nieuwe richting mensen eerder te laten nadenken over de vraag hoe zij goed ouder willen worden en hen ook eerder een sociaal netwerk te laten opbouwen. Zo richten wij ons meer op de preventie van eenzaamheid.

Helaas zijn we als fonds niet bij machte om alle diensten te blijven uitvoeren en ook nog de nieuwe koers te varen, daarom moeten wij afscheid nemen van de Zilverlijn en Schrijfmaatje. En dat afscheid doet pijn, ook bij mij.

Corina Gielbert

Directeur Nationaal Ouderenfonds

Meer informatie

De komende tijd staan wij klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over deze nieuwe richting. Ook kunt u bij ons terecht met vragen over het stoppen van de Zilverlijn en Schrijfmaatje. Alle deelnemers van Zilverlijn en Schrijfmaatje zijn vanzelfsprekend van harte welkom bij andere activiteiten van het Ouderenfonds en worden door het magazine Goud blijvend op de hoogte gehouden hiervan. Bij vragen of voor het aanmelden voor Goud zijn wij telefonisch bereikbaar via 088 344 2070 of stuur een e-mail naar: info@ouderenfonds.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: