Tekst formaat

Breicafé Wolkom: ‘Ons kippenhok is weer gevuld’

Anniek Sterk is blij dat de breiclub weer is opgestart. ‘Het leven is een feestje, breicafé Wolkom hangt zelf de slingers op.’

In Ermelo is de breiclub weer opgestart en breicafé Wolkom weer geopend. Ruim vier maanden lang konden de dames niet bij elkaar komen. Anniek Sterk, ouderenwerker bij Welzijn Ermelo, heeft tijdens de lockdown de deelnemers uitgedaagd om te blijven breien en haken. ‘Ik wilde toch iets positiefs aan de mensen thuis meegeven. Ik dacht: hoe kan ik de deelnemers laten zien dat ze samen sterk staan? Toen kwam ik op het idee van de slingers.’

Slingers ophangen

De dames hebben niet stilgezeten. De dozen zitten vol met gebreide en gehaakte slingers en vlaggetjes. Samen gaan ze de slingers ophangen om te vieren dat ze weer bij elkaar kunnen komen. ‘Ik merk dat veel ouderen nog heel voorzichtig zijn. Op dit moment komen maar een paar mensen naar de breiclub. Als iedereen er weer is en durft te komen, hangen we met z’n allen de slingers op om dat te vieren. De voorbereiding is in ieder geval al heel erg leuk.’

Als vanouds

Anniek maakte zich zorgen. ‘Ik ken heel veel deelnemers die zonder breiclub gaan verpieteren achter de geraniums. Toen wij moesten stoppen, werd gelukkig wel duidelijk dat de deelnemers echt naar elkaar omkijken. Er ontstaan zulke leuke vriendschappen. Er waren zelfs deelnemers die zeiden: ik heb een grote tuin, kom maar een keer langs. De breiclub is inmiddels weer een paar keer bij elkaar gekomen, maar is nog niet op volle sterkte. De sfeer is wel weer als vanouds en je kunt zien dat iedereen elkaar erg gemist heeft. Ons kippenhok is weer gevuld, dat is te horen!’

Samen Breien

Het Ouderenfonds organiseert door heel Nederland breiclubs. Hier kunnen ouderen én jongeren wekelijks samen breien en haken. Vanzelfsprekend onder het genot van een kopje koffie en goede gesprekken.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: