Tekst formaat

Computers & internet

Het gebruik van computers en internet opent voor u als oudere vele deuren om verbonden te blijven met de wereld om u heen, nieuwe kennis op te doen en zelfs nieuwe hobby’s te ontwikkelen. Echter, de digitale wereld kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste begeleiding en tips kunt u ook de voordelen van deze moderne technologieën optimaal benutten.

Een goede start is het kiezen van een gebruiksvriendelijke computer. Een tablet of laptop met een eenvoudig te begrijpen besturingssysteem is ideaal. Grotere schermen en toetsenborden kunnen ook helpen, vooral als u visuele beperkingen of verminderde motoriek ervaart.

Het leren van de basisbegrippen van internet is cruciaal. Een korte cursus of workshop over basiscomputervaardigheden en internetgebruik kan zeer nuttig zijn. Deze cursussen, vaak aangeboden door bibliotheken en gemeenschapscentra, kunnen u helpen bij het gebruik van een webbrowser, het zoeken naar informatie en het versturen en ontvangen van e-mails.

Veiligheid is van groot belang. Het is essentieel dat u leert hoe u veilig kunt internetten. Dit omvat het herkennen van phishing-pogingen, het gebruik van sterke wachtwoorden en het vermijden van het delen van persoonlijke informatie op onbekende of onveilige websites. Ook is het installeren van betrouwbare antivirussoftware en het regelmatig bijwerken ervan belangrijk.

Sociale media platforms kunnen een fantastische manier zijn om in contact te blijven met familie en vrienden. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van privacy-instellingen en de aard van de informatie die u deelt.

Wees geduldig en raak niet ontmoedigd. Het leren van nieuwe technologieën kost tijd en het is normaal om fouten te maken of zich soms overweldigd te voelen. Ondersteuning van familieleden kan helpen bij het opbouwen van uw vertrouwen.

Tot slot, weet dat hulp altijd beschikbaar is. Of het nu gaat om technische ondersteuning of om een vraag te stellen, er zijn veel bronnen beschikbaar, zowel online als in de gemeenschap.

Door deze tips en hulpmiddelen te omarmen, kunt u de digitale wereld met meer vertrouwen betreden en de vele voordelen ervan ervaren.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: