🎄 Samen bezorgen wij zoveel mogelijk ouderen een kerstwens, doe je ook mee met De Grote Kerstkaartenactie? Lees meer
Lettergrootte

Podcast LHBTI

Hier kan je luisteren naar de podcast over LHBTI-ouderen van het Nationaal Ouderenfonds.

Het Ouderenfonds wil meer bewustwording en daarmee een veiligere omgeving voor LHBTI-ouderen creëren. Hiervoor hebben wij een podcast ontwikkeld waarin voor iedereen die meer wil weten over het leven van LHBTI ouderen.

Elke aflevering is een verhalen van een lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender oudere over hun leven en ervaringen. Verhalen vol humor en liefde, maar ook afwijzing en verdriet. Door hun verhalen leer je over de tijdsgeest waarin deze ouderen opgroeiden en hoe hun leven er nu uit ziet. In de laatste aflevering hoor je drie ouderen praten over wanneer zij zich wel en niet welkom voelen in ons huidige maatschappij. In een bonusaflevering vertelt actrice Jaike Belfor haar persoonlijke verhaal en haar ervaringen vanuit verschillende culturele perspectieven als brug tussen de jongere generatie van nu en de LHBTI ouderen uit de podcast.

Wij wensen je veel luisterplezier!

Een deel van deze podcast is in eerste instantie ontwikkeld als lesmateriaal voor Mbo en HBO Zorg & Welzijn studies om te werken aan bewustwording over het LHBTI-ouderen. Bij negen eerste afleveringen is een handleiding voor docenten ontwikkeld met achtergrondinformatie en werkmethoden. Iedereen kan deze handleiding gratis aanvragen via info@ouderenfonds.nl.

 

Je luistert naar…

“Wees welkom, wees jezelf!” In deze podcast aflevering vertellen drie LHBTI ouderen over hun ervaringen over zich welkom voelen. We gaan in gesprek met Jörg, Conny en Sjef die in hun leven op verschillende manieren zich soms niet of juist wél welkom voelden. Een foute grap over je geaardheid, alleen achterblijven als weduwnaar, niet geaccepteerd worden als transvrouw, … ze delen hun verhalen over wanneer ze zich buitengesloten voelden en wat zij denken dat een ieder kan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich wel welkom voelt.

Thema's: Thema’s: je (niet) welkom voelen, steun uit je omgeving, mantelzorg, openheid en acceptatie

Luister naar de podcast >

van Conny, Jörg en Sjef

Roel (71) had jarenlang een eigen praktijk voor mannenhulpverlening en relatietherapie en kwam uit de kast toen hij een heterohuwelijk en een gezin met twee dochters had. In zijn verhaal hoor je over zijn worsteling en de schuld en schaamtegevoelens die hierbij kwamen kijken. Zijn twee dochters zijn ontzettend belangrijk voor hem, hij was bang hen te verliezen wanneer hij uit de kast zou komen. Uiteindelijk zijn hij en zijn dochters juist dichter tot elkaar gekomen.

Thema’s: gezin, kinderen, coming out, schuld, schaamte, homoseksualiteit

Luister naar de podcast >

van Roel

Jet (61) is werkzaam als docent en wist in de zandbak al dat ze op vrouwen viel, een echte ‘zandbak lesbienne’, zoals ze zelf zegt. Jet neemt ons mee door de jaren ‘80, toen ze zich inzette voor de emancipatie van homo's en lesbiennes, maar ook voor de strijd voor vrouwen. Ze maakte ook de aids-epidemie mee, waarin ze veel vrienden verloor. Toch heeft Jet nooit haar strijdkracht verloren.

Thema’s: activisme, jaren ‘80, lesbisch, aids-epidemie, homogeweld

Luister naar de podcast >

van Jet

Vanuit een kerkelijke achtergrond is het erkennen en echt toelaten van zijn homoseksuele gevoelens moeilijk en daarom drukte Izaak (73) deze gevoelens jarenlang weg. Dit zorgt ervoor dat hij pas in de 60 is wanneer hij uit de kast komt. Een lange zoektocht naar zijn ware identiteit buiten de vastomlijnde ideeën van zijn oorspronkelijke kerk, zorgen ervoor dat Izaak nu op 73-jarige leeftijd eindelijk kan zeggen: 'Ik ben ik en dat is oké'. Izaak was jarenlang werkzaam in het onderwijs en wil jongeren inspireren met zijn verhaal zodat zij niet dezelfde worsteling door hoeven te maken.

Thema’s: kerk, gezin, maatschappelijke verwachtingen, coming out, homoseksualiteit, verliefdheid

Luister naar de podcast >

van Izaak

Conny (67) werd geboren in een mannenlichaam als Coen. Ze voelde zich van binnen echter een vrouw. Na een flinke worsteling in de pubertijd en in relaties ging Conny in transitie en werd ook lichamelijk volledig vrouw. Ze heeft haar plek in de wereld gevonden. Liefde heeft zij altijd gekend. Begrip vanuit haar omgeving heeft haar door de transitie heen geholpen en gaf haar altijd het gevoel dat ze zichzelf kon zijn. Steun kreeg ze van haar familie, van haar ex-vrouw, van haar werkgever in de bouwsector en van haar kinderen.

Thema’s: transgender, liefde, transitie, steun, mannelijkheid, werk, gezin

Luister naar de podcast >

van Conny

Nadim (58) heeft een multiculturele achtergrond met grootouders uit vier landen: Syrië, Nederland, Tsjechië en Cuba. De vader van Nadim stond erop dat hij een kleinzoon moest produceren om de naam voort te zetten. Nadim heeft dat echter niet gedaan, vanwege het feit dat hij homoseksueel is en zo wil leven. Dit leidde tot een pijnlijke escalatie waarin de vader van Nadim hem wilde vermoorden. Een pijnlijk hoofdstuk uit het leven van Nadim. Hij noemt zichzelf nu echter een gelukkig en gezegend mens, met hele warme banden met zijn andere familieleden. Nadim volgde een tweejarige BBL-opleiding MZ4 en werkt in de zorg met licht verstandelijk beperkte cliënten met tevens psychische stoornissen en medicatiegebruik. 

Thema’s: multicultureel, verbroken familiebanden, acceptatie, zorgsector, homoseksualiteit, werk

Luister naar de podcast >

van Nadim

Nel (66) is opgegroeid in een groot gezin van negen kinderen in Katwijk aan Zee, een streng gelovig dorp. Over seksualiteit of homoseksualiteit werd thuis niet gesproken. Tot haar achttiende had Nel nog nooit het woord ‘lesbisch’ gehoord. Hierdoor vond ze haar gevoelens voor meisjes erg verwarrend. Wanneer ze begint aan haar opleiding in de zorg, krijgt de liefde voor een vrouw voor het eerst echt vorm. Toen ze uiteindelijk uit de kast kwam bij haar ouders, is het contact verbroken en heeft ze haar familie jarenlang niet gezien. Ze heeft uiteindelijk haar geluk gevonden bij haar twee kinderen, die ze samen met haar ex-partner en de hulp van een bekende donor heeft gekregen.

Thema’s: Christendom, kerk, coming out, verbroken familiebanden, gezin, lesbisch, kinderen, maatschappelijke verwachtingen

Let op: Nel is minder goed verstaanbaar. Wij adviseren dan ook deze podcast eventueel met een koptelefoon op te beluisteren.

Luister naar de podcast >

van Nel

Ronald (60) is biseksueel en organiseert feesten voor de LHBTI-gemeenschap. Hij krijgt veel te maken met vooroordelen, juist als biseksuele man. Zelfs binnen de gayscene worden biseksuelen soms als ‘anders’ gezien. Hij vindt het ontzettend belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Zijn open houding heeft dan ook geholpen bij de coming out van zijn zoon die homoseksueel is.

Thema’s: biseksualiteit, vooroordelen, coming out, gezin, kinderen

Luister naar de podcast >

van Ronald

Daan en Willem (60 en 57) zijn het eerste homoseksuele echtpaar in Nederland dat via een draagster vier kinderen kreeg. Zij vertellen ons dat zij eerst door de buitenwereld vooral als homo’s werden gezien, maar nu ook als vaders en dat vinden zij erg belangrijk.

Thema’s: identiteit, gezin, kinderen middels draagster, activisme, homogeweld

Luister de podcast >

van Willem en Daan

Marlies (57) neemt ons mee langs de zoektocht die ze aflegde. Ze voelde zich niet thuis in haar mannelijke lichaam, maar begreep jaren lang niet wat er met haar aan de hand was. Ook haar omgeving zoals familie en (huis)artsen wisten hier geen passend antwoord op te geven. Pas jaren later in het ziekenhuis werd duidelijk dat het een naam had: transseksualiteit. Marlies groeide op in een tijd waarin mannen opgepakt konden worden wanneer ze in vrouwenkleding op straat liepen. Ze vertelt op welke manier deze ervaringen de zoektocht naar zichzelf moeilijk maakten. Marlies is tegenwoordig gelukkig getrouwd en kan al haar passie kwijt in het maken van radioprogramma’s.

Thema’s: transgender, medische zorg, bejegening politie, kleding, vrouwelijkheid, transitie, historische context

Luister naar de podcast >

van Marlies

Jaike Belfor (43) is een Nederlandse actrice geboren op Curaçao en opgegroeid in Suriname. Ze speelde vier seizoenen in de serie Celblok H. en twee seizoenen in Mocro Maffia. Daarnaast is ze terug te zien in de YouTube-serie Fitgirls. Ze deed ook mee aan diverse televisieprogramma’s waaronder De Slimste mens en Wie is de Mol?. Jaike heeft het jarenlang erg lastig gevonden om er openlijk voor uit te komen dat ze ook op vrouwen valt. Tijdens een theateravond over ‘gaybashing’ in De Melkweg, in 2018, onthulde ze dat ze pas net een tijdje hand in hand door de straten van Utrecht durft te lopen met haar vriendin. Jaike deelt met ons haar ervaringen vanuit verschillende culturele perspectieven.

Thema’s: multicultureel, Surinaams, Marokkaans, coming out, vooroordelen, lesbisch, queer

Luister naar de podcast >

van Jaike
  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: