Het Nationaal Ouderenfonds verbindt
Wachten op je zoon die donderdag langskomt. Wachten tot je eruit kan voor een praatje bij de kassa. Wachten tot de thuiszorg langskomt. Wachten helpt niet tegen eenzaamheid. Wij wachten niet en gaan voorop in de strijd tegen eenzaamheid. Het Nationaal Ouderenfonds verbindt ouderen met elkaar én de maatschappij.
WACHTEN…
Wachten op je zoon die donderdag langs komt. Wachten tot je eruit kan voor een praatje bij de kassa. Wachten tot je zus uit Frankrijk belt. Wachten tot de thuiszorg langskomt. Wachten helpt niet tegen eenzaamheid.
Er is haast. Eenzaamheid verziekt levens. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Mensen die eenzaam zijn, hebben vaker gezondheidsproblemen. Het verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden. En eenzaamheid neemt snel toe. Een persoonlijk, maar ook een enorm maatschappelijk probleem. Het aantal eenzame 65-plussers stijgt naar verwachting van 1,7 miljoen naar 2,2 miljoen in 2030. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Er zijn steeds meer ouderen en we leven steeds langer. Familieleden wonen verder uit elkaar. Sociale contacten worden losser en meer tijdelijk. Mensen wonen langer (alleen) thuis. Allemaal ontwikkelingen die nog jaren doorzetten. Waardoor de zorg, die toch al onder druk staat nog zwaarder belast wordt. Een immens probleem, dat vraagt om een vernieuwende aanpak.
Het Nationaal Ouderenfonds verbindt ouderen met elkaar én de maatschappij. Wij geloven namelijk dat verbinding het medicijn is tegen eenzaamheid. Door projecten zoals samen sporten met OldStars en samen op pad met de PlusBus, maken we het verschil. Onze vernieuwende initiatieven brengen mensen in beweging en bij elkaar. We
creëren betekenisvolle ontmoetingen voor sociaal contact vandaag en een sterk (sociaal) netwerk voor morgen. Onze oplossingen zijn schaalbaar en dus gaan ook andere partijen er zelfstandig mee aan de slag. Nationaal ontwikkeld, lokaal inzetbaar. Hierdoor blijven meer ouderen sociaal, vitaal én verbonden met de maatschappij. Zo blijven ze meetellen en meedoen.
Wij wachten niet en gaan voorop in de strijd tegen eenzaamheid. Of je nu een kleine donatie doet, je inzet als vrijwilliger of als organisatie de verbinding mogelijk maakt voor ouderen: samen zorgen we ervoor dat geen oudere zich meer eenzaam hoeft te voelen. Waar wacht je nog op? Doe mee!
Organisatie
Bij het Nationaal Ouderenfonds werken zo’n 25 mensen en véle vrijwilligers die iedere dag werken aan een samenleving waarin iedere oudere telt. We vormen een professioneel, divers en hecht team. Het Ouderenfonds is een informele, jonge organisatie met een kantoor vlakbij station Amersfoort. Bekijk onze actuele vacatures.
Kirsten Andres is directeur van het Nationaal Ouderenfonds. De Raad van Toezicht bestaat uit Franck Erkens (voorzitter), Anja Machielse, Axel de Boer, Carolien Frenkel, Folef Bredt, Marlies Sikken en Sandra Kaspers-Plomp.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Ouderenfonds. Zij maken uitjes mogelijk, geven waardevolle en persoonlijke aandacht en organiseren vele activiteiten. Word je vrijwilliger bij ons, dan zet je je samen met zo’n 7.500 anderen actief in voor ouderen. Wist je dat vrijwilligers ons gemiddeld een 8,1 geven?
Donateurs
Donateurs zijn ons goud. Dankzij hun steun kunnen we ouderen helpen om anderen te ontmoeten. En dat maakt een wereld van verschil! Wacht niet langer en help ook mee. Wij zijn een erkend goed doel met CBF keurmerk en ANBI status.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en resultaten? Download hier het jaarverslag 2023.
Bent u journalist en heeft u een vraag? Ga naar Pers en Media.
Onze ambassadeurs
“De maatschappelijke relevantie van het Ouderenfonds wordt alleen maar groter de komende jaren. Met veel plezier ga ik de impact van het Ouderenfonds vergroten en me inzetten om eenzaamheid onder ouderen zo veel als mogelijk te minimaliseren."
Directeur Nationaal Ouderenfonds
''Het is zo belangrijk als je iets hebt meegemaakt, dat je daar samen over kunt kletsen. Helaas is dat voor veel ouderen in Nederland niet mogelijk, zij komen thuis in een leeg huis. Of soms komen ze niet eens meer buiten. Elk klein gebaar kan dan zoveel doen, van een kerstkaartje sturen tot samen een beweegdag beleven. Zo maken we echt het verschil. Doe je mee?''
"Ouderen hebben zoveel betekend voor onze maatschappij. Het gaat me enorm aan het hart dat ze soms worden vergeten, alleen achterblijven in een leeg huis of niet meer mobiel genoeg zijn om onder de mensen te komen. Een simpel gebaar, zoals een praatje, een kerstkaart of een dag samen op pad, kan een wereld van verschil maken. Het is een enorme eer om samen met het Nationaal Ouderenfonds en haar vrijwilligers een steentje bij te dragen om deze eenzaamheid te doorbreken.”
Fotograaf Emma Pot
'Ik ben enorm betrokken bij ouderen: zij hebben zoveel betekend voor onze maatschappij. Ze moeten kunnen rekenen op onze aandacht als hun situatie daarom vraagt. Er zijn veel kwetsbare ouderen die nu niet of nauwelijks gehoord worden. Daar moet hoognodig verbetering in komen!'
Ambassadeur Nationaal Ouderenfonds