Tekst formaat

Ons landelijke onderzoek & kennis

Op 7 oktober, Nationale Ouderendag, vraag het Ouderenfonds aandacht voor het thema mobiliteit. In samenwerking met I&O Research publiceren we landelijk representatief onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid. Ook gaan we in gesprek met belanghebbenden uit de sociale, politieke, commerciële en private sector om te werken aan een oplossingsrichting.

Ons landelijke onderzoek

In samenwerking met I&O Research publiceren we landelijk representatief onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid. Benieuwd? Lees alvast onze two-pager! Het volledige rapport is gepubliceerd op Nationale Ouderendag.

Bent u journalist? Bezoek de pagina voor pers en media.

 

Blijf op de hoogte

Heeft u interesse in de uitkomsten van dit onderzoek? Meld u aan en blijf op de hoogte.

Meld mij aan >

Dit weten we al

Mobiliteit is volgens ouderen een van de belangrijkste voorwaarden om controle over hun eigen leven te houden en dingen te kunnen blijven doen die belangrijk voor hen zijn. Zonder mobiliteit verkleint hun leefwereld en sociale netwerk. Ruim een derde van de ouderen ziet op tegen reizen met het openbaar vervoer. En ruim 1 miljoen 60-plussers heeft geen rijbewijs. Alternatief vervoer is vaak te duur. Uit eerder onderzoek van het Ouderenfonds (Ouderenpanel 2021) blijkt dat veel mensen ook niet goed weten waar ze allemaal terecht kunnen.

In gesprek

We organiseren een gesprek met belanghebbenden uit de sociale, politieke, commerciële en private sector om te werken aan een oplossingsrichting.

Week tegen Eenzaamheid

Kom erbij! In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober. Lees meer >

Zelfs een spontane ontmoeting helpt

Hoe ervaren 55-plussers hun sociale contacten eigenlijk? En komen zij in actie om eenzaamheid te voorkomen? Dat zijn precies de onderwerpen die centraal stonden in het onderzoek wat VWS uitvoerde onder ons Ouderenpanel. En wat blijkt? Zelfs een spontane ontmoeting kan gevoelens van eenzaamheid tegengaan. Lees de uitkomsten van het onderzoek.

Onze mobiliteitsprojecten

Het Ouderenfonds wil drempels in mobiliteit wegnemen, zodat ouderen ook daadwerkelijk op pad gaan, niet geïsoleerd raken en de eenzaamheid toeneemt. In de Mobiliteitscafés slaan we bijvoorbeeld een brug tussen vervoersaanbieders, gemeentes en ouderen om zo te proberen vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Onze 100 BoodschappenPlusBussen zorgen voor vervoer van deur tot deur én een hoop gezelligheid en sociale contacten. Maar liefst 85% van de gebruikers van de bussen geeft aan meer gezelligheid in zijn of haar leven te ervaren door de bus!

 

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: