Ons landelijke onderzoek & kennis
Op 7 oktober, Nationale Ouderendag, vraag het Ouderenfonds aandacht voor het thema mobiliteit. In samenwerking met I&O Research publiceren we landelijk representatief onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid. Ook gaan we in gesprek met belanghebbenden uit de sociale, politieke, commerciële en private sector om te werken aan een oplossingsrichting.
Ons landelijke onderzoek
In samenwerking met I&O Research publiceren we landelijk representatief onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid. Benieuwd? Lees alvast onze two-pager! Het volledige rapport is gepubliceerd op Nationale Ouderendag.
Bent u journalist? Bezoek de pagina voor pers en media.
Blijf op de hoogte
Heeft u interesse in de uitkomsten van dit onderzoek? Meld u aan en blijf op de hoogte.
Dit weten we al
Mobiliteit is volgens ouderen een van de belangrijkste voorwaarden om controle over hun eigen leven te houden en dingen te kunnen blijven doen die belangrijk voor hen zijn. Zonder mobiliteit verkleint hun leefwereld en sociale netwerk. Ruim een derde van de ouderen ziet op tegen reizen met het openbaar vervoer. En ruim 1 miljoen 60-plussers heeft geen rijbewijs. Alternatief vervoer is vaak te duur. Uit eerder onderzoek van het Ouderenfonds (Ouderenpanel 2021) blijkt dat veel mensen ook niet goed weten waar ze allemaal terecht kunnen.
In gesprek
We organiseren een gesprek met belanghebbenden uit de sociale, politieke, commerciële en private sector om te werken aan een oplossingsrichting.
Week tegen Eenzaamheid
Kom erbij! In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober. Lees meer >
Zelfs een spontane ontmoeting helpt
Hoe ervaren 55-plussers hun sociale contacten eigenlijk? En komen zij in actie om eenzaamheid te voorkomen? Dat zijn precies de onderwerpen die centraal stonden in het onderzoek wat VWS uitvoerde onder ons Ouderenpanel. En wat blijkt? Zelfs een spontane ontmoeting kan gevoelens van eenzaamheid tegengaan. Lees de uitkomsten van het onderzoek.
Onze mobiliteitsprojecten
Het Ouderenfonds wil drempels in mobiliteit wegnemen, zodat ouderen ook daadwerkelijk op pad gaan, niet geïsoleerd raken en de eenzaamheid toeneemt. In de Mobiliteitscafés slaan we bijvoorbeeld een brug tussen vervoersaanbieders, gemeentes en ouderen om zo te proberen vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Onze 100 BoodschappenPlusBussen zorgen voor vervoer van deur tot deur én een hoop gezelligheid en sociale contacten. Maar liefst 85% van de gebruikers van de bussen geeft aan meer gezelligheid in zijn of haar leven te ervaren door de bus!