Tekst formaat

Hulp bij rouwen met LEAVES

 

Het verlies van een partner: velen maken het mee in hun leven. Een periode van rouw, maar ook van een nieuw leven zonder uw partner. Om hierin te ondersteunen, heeft het Nationaal Ouderenfonds, samen met partners, het online programma LEAVES ontwikkeld. LEAVES legt uit wat men kan verwachten in een periode van rouw en begeleidt in het rouwproces door middel van oefeningen.

 

Wie kan er meedoen?

U kunt meedoen als u:

 • 55 jaar of ouder bent
 • een half jaar of langer geleden uw partner verloren bent
 • toegang heeft tot internet en een tablet of computer
 • in het voorjaar van 2022 met het programma wilt starten

 

Wat kunt u verwachten?

LEAVES helpt u een moeilijke periode van rouw door. Door kleine opdrachten, oefeningen en uitleg begeleidt het programma u door (een deel van) het rouwproces. U volgt het programma in uw eigen tempo. Er is geen persoonlijke begeleiding en alles wat u doet binnen het programma is alleen voor u zichtbaar. De onderzoekers die werken aan de verbetering van het programma kunnen uw inbreng geanonimiseerd zien. U kunt op elk moment stoppen met het volgen van het programma.

 

Wat vragen wij van u?

 • U volgt het programma gedurende 10 weken, vanaf het voorjaar van 2022.
 • Zowel aan het begin, na 10 weken (einde van uw deelname) en na 20 weken, vult u een enquête in over uw ervaringen en de effecten van het programma. Omdat het programma nog in ontwikkeling is, kunnen de makers het programma hierdoor verbeteren.

 

Aanmelden en start

Het programma start in het voorjaar van 2022. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen? Meld u dan aan door een e-mail te sturen naar Lotte Schokking: l.schokking@ouderenfonds.nl.

 

Over LEAVES

Het online programma LEAVES wordt in Nederland ontwikkeld en getoetst door het Nationaal Ouderenfonds, coöperatie DELA en Roessingh Research and Development. Dit onderzoek is uitgevoerd binnen het Europese Active and Assisted Living (AAL) programma. Binnen dit project werken Europese onderzoekers, bedrijven en techniekontwikkelaars uit drie landen (Nederland, Portugal en Zwitserland) samen om een digitale hulp bij rouw te ontwikkelen. Dit online programma biedt rouwende ouderen de mogelijkheid om hun verhaal te delen, oefeningen te doorlopen en activiteiten te zoeken.

De resultaten van deze studie helpen om dit programma vorm te geven. Nu het in de corona-periode niet meer vanzelfsprekend is om met elkaar af te spreken en elkaar te steunen – zeker voor ouderen – bieden digitale mogelijkheden allerlei nieuwe mogelijkheden. Het project LEAVES beoogt hier op een laagdrempelige manier op in te spelen.

 

Lees ook over deze projecten

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: