Tekst formaat

Symposium

Op dinsdag 28 mei inspireert het Ouderenfonds beweegprofessionals met het symposium ‘Sterker dan je denkt’ over het aanspreken van senioren in sport en beweging. Zetten we het koffiedrinken altijd voorop, of zijn ouderen sterker dan we denken?

Kom naar het symposium

Op dinsdag 28 mei inspireert het Ouderenfonds beweegprofessionals met het symposium ‘Sterker dan je denkt’ over het aanspreken van senioren in sport en beweging. Zetten we het koffiedrinken altijd voorop, of zijn ouderen sterker dan we denken? Ontdek de sprekers en de workshops hier en koop jouw toegangskaartje.

 

  • Dinsdag 28 mei, inloop 12.15 uur
  • Olympisch Stadion, Amsterdam
  • toegang 10 euro, incl. koffie en thee

Vervoer

Het Olympisch stadion is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Kijk voor de actuele route en bereikbaarheid op de website van het Olympisch stadion.

Programma symposium

12.15   Inloop

12.45  Welkom door Kirsten Andres, directeur Nationaal Ouderenfonds

13.00  Inleiding seniorisme door Richard Ridderinkhof, professor Verouderingswetenschap Universiteit van Amsterdam

13.30  Sportlandschap en senioren door Gijs Haasnoot, projectleider ouderensport NOC*NSF

13.40  Sport en bewegen voor álle senioren door Marnik Gommers, specialist beweeggedrag senioren bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

14.00 Pauze

14.10 Start workshops

Workshop 1: Sport- en beweegaanbod voor alle senioren – door Marnik Gommers, specialist beweeggedrag senioren bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Workshop 2: De kracht van perceptie: de invloed van stereotypebenadering op beweeggedrag en motivatie van ouderen – door Casy El Bouhnani, sportconsulent senioren gemeente Den Haag

Workshop 3: De kansen rondom sportaanbod voor ouderen – door Gijs Haasnoot, projectleider ouderensport NOC*NSF en Huub Stammes, voorzitter MasterSport Nederland.

Workshop 4: Introductie op de leerlijn Sport- en Beweegleider senioren – door Landelijke Academie Buurtsportcoaches.

15.10 Paneldiscussie met:

  • Richard Ridderinkhof, professor Verouderingswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam
  • Marnik Gommers, Specialist Beweeggedrag senioren bij Kenniscentrum Sport & Bewegen
  • Huub Stammes, voorzitter MasterSport Nederland
  • Casy El Bouhnani, sportconsulent senioren Gemeente Den Haag
  • Anne Bulsink, programmaleider Vitaal bij Nationaal Ouderenfonds
  • Floris Venneman, doelgroep expert & Strateeg – Bureau 50

 

15.50 Afsluiting

Sluit na het symposium direct aan bij de recordpoging boksen met Arnold Vanderlyde!

Aanmelden voor het symposium

Sprekers

Richard Ridderinkhof is professor Verouderingswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op het onderzoek naar mentale, sociale en neurale veroudering. Zijn expertise strekt zich uit over de complexe wereld van ouder worden en de strijd tegen seniorisme. Seniorisme omvat stereotypen, vooroordelen en discriminatie op grond van leeftijd in relatie tot anderen én ons (toekomstige) zelf.  

Marnik Gommers is Specialist Beweeggedrag – Senioren bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Daar zet hij zich in voor het verbeteren van de aandacht en inzet van sport en bewegen voor de brede doelgroep senioren en ouderen. Met een schat aan zowel praktische als wetenschappelijke kennis vertaalt hij zijn ervaring naar concrete strategieën en beleidsadviezen om senioren te helpen een vitaal leven te leiden. Zijn missie is om gemeenten en professionals te ondersteunen bij het creëren van omgevingen die actief ouder worden stimuleren.  

Huub Stammes heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, met hoogtepunten zoals zijn directeurschap bij sportbonden zoals KNWU (Wielrennen), KNSB (Schaatsen), NWB (Wandelen) en JBN (Judo). Momenteel is hij voorzitter van MasterSport Nederland en Wielrennen 50+. Hij zet zich in om mensen, vooral ouderen, te inspireren en te motiveren om meer te sporten, onder andere via landelijke en lokale belangenbehartiging, voorlichting en onderzoek. Daarnaast ambieert hij om de World Master Games naar Nederland te halen, het grootste multisportevenement ter wereld met meer dan 25.000 deelnemers.  

Casy el Bouhnani is werkzaam als sportconsulent bij de gemeente Den Haag en volgt een studie psychologie. Haar passie ligt in het begrijpen van het beweeggedrag van 50-plussers vanuit een sociaalpsychologisch perspectief. Ze moedigt haar collega’s en partners aan om op een andere manier te denken en te werken, waarbij ze gelooft dat verandering begint bij onszelf. Casy streeft ernaar om barrières te doorbreken en een inclusieve omgeving te creëren waarin senioren volop kunnen deelnemen aan sport en beweging.  

Anne Bulsink is Programmaleider Vitaal bij het Nationaal Ouderenfonds, waar ze zich inzet voor het welzijn en de vitaliteit van ouderen. Haar expertise ligt in het ontwikkelen en implementeren van programma’s die het leven van ouderen verrijken en hen in staat stellen actief deel te nemen aan de maatschappij. Sport en bewegen zijn voor haar het middel bij uitstek om ontmoetingen en verbondenheid te stimuleren. Als programmaleider Vitaal werkt ze met het team Vitaal aan sport- en beweegaanbod voor iedereen! 

Floris Venneman is een doelgroep expert en strateeg bij Bureavijftig, waar hij zich al meer dan 15 jaar bezighoudt met het begrijpen en bereiken van ouderen. Met diepgaand onderzoek en inzichten uit het Nationale 50Plus Panel vertaalt hij deze kennis naar effectieve strategieën, beleid en campagnes. Zijn ultieme doel is om het gedrag van ouderen positief te beïnvloeden en hen te stimuleren om actief deel te nemen aan diverse aspecten van het leven, waaronder sport en beweging.  

Jelte Bakker is de oprichter van Vintage Society, een bureau gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve en vitale concepten voor oudere doelgroepen. Door nauw samen te werken met de doelgroep brengt hij vernieuwende ideeën tot leven, zoals de Vitality Experience, die in opdracht van organisaties zoals de Hersenstichting en Klup is ontwikkeld. Jelte’s expertise en creativiteit dragen bij aan het creëren van inclusieve en stimulerende omgevingen voor ouderen om actief te blijven en nieuwe ervaringen op te doen.

Aanmelden voor het symposium

 

Inhoudelijke partners

Kenniscentrum Sport & Bewegen draagt bij aan een vitaal en sociaal Nederland, waarin iedereen een leven lang met plezier kan sporten en bewegen. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor jou als professional in bewegen, zorg, welzijn, overheid, de sport en onderwijs.

De Beweegalliantie is een netwerkorganisatie met een missie: wij willen dat méér mensen méér bewegen in Nederland. Iedere dag. Overal. Want meer bewegen helpt om je vitaler te voelen, gezondheidsproblemen te voorkomen, zeker als je ouder wordt of bent. Meer bewegen draagt bij aan een gezonde, duurzame en sociale samenleving. Het Ouderenfonds is een van onze alliantiepartners en draagt met haar activiteit, de Nationale Beweegweek voor ouderen en in haar rol als cirkeltrekker, bij aan deze gezamenlijke missie.

 

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: