Alles over het beweegtekort
Symposium
De beweegweek wordt op 8 mei afgetrapt met het symposium ‘Beweegkansen in de leefomgeving van ouderen’ voor professionals uit het veld van de ouderenzorg, -welzijn en sport. We inspireren om een beweegvriendelijke leefomgeving voor ouderen met elkaar te creëren en gaan in op de vraag hoe je ouderen motiveert hier gebruik van te maken. Veelzijdig bewegen met plezier staat centraal, voor álle ouderen dus ook ouderen met dementie. Kenniscentrum Sport & Bewegen is partner van het symposium, met workshops van Alzheimer Nederland, ASM, Beweegalliantie en VML Nederland. Professionals uit de ouderenzorg en sport en welzijn kunnen kijken op oldstars.nl/symposium voor meer informatie en tickets.
Het beweegtekort
Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 38,2% van de ouderen aan de beweegrichtlijnen (CBS/RIVM, 2022), een daling van bijna 4% ten opzichte van 2021. Voor volwassenen en ouderen houden de beweegrichtlijnen (Gezondheidsraad, 2017) in: 2,5 uur per week matig intensief bewegen, 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, met als uiteindelijke doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Dat doel kunnen we alleen bereiken als we nú samen in beweging komen. Daarom organiseert het Ouderenfonds de tweede editie van de Nationale Beweegweek voor ouderen van 8 t/m 12 mei.
De beweegrichtlijnen
Hoeveel beweging heeft u nodig?
Volwassenen en ouderen
- 2,5 uur per week matig intensief bewegen
- 2x per week spier- en botversterkende activiteiten
- balansoefeningen voor ouderen
Bron: Beweegrichtlijnen Kenniscentrum Sport & Bewegen.