Tekst formaat

Wees niet bang om op een knopje te drukken

Leny Adamse (83) gaat mee met de tijd. “Ik ben zeker geen digibeet. Online bankieren, appen met de mobiel, enquêtes invullen of foto’s versturen; dat lukt me wel. Maar ik voel me soms toch een beetje een kleuter als iets níét lukt.”

“Ik loop regelmatig tegen dingen aan, mailen gaat bijvoorbeeld niet altijd goed”, vertelt Leny. “Als ik iets een keer heb gedaan denk ik vaak: ‘Nu weet ik het’. Maar een half jaar later ben ik het toch vergeten. Je moet het vaker doen, herhalen.”

Online huisarts

Leny doet vandaag mee aan een workshop van Welkom Online. “Alles wordt goed uitgelegd en het tempo is prettig. Het is ook fijn dat je een hand-out krijgt, dan kan je aantekeningen maken of later nog eens opzoeken hoe iets moest.” Het onderwerp van deze workshop is ‘Gezondheid’. “Tegenwoordig ontkomen we er bijna niet aan, veel dingen gaan nou eenmaal digitaal”, aldus vrijwilligers Kim en Lisa die de workshop leiden. Na een korte introductie gaan de deelnemers zelf aan de slag. Wat is er online mogelijk bij hun eigen huisartsenpraktijk? Iedereen pakt de tablet erbij en gaat op onderzoek uit.

Hulp om de hoek

Bij Leny aan tafel zitten de zussen Truus (71) en Tonny (69). Tonny is de meest digitaalvaardige van de twee en helpt haar zus regelmatig. “Tonny heeft ermee gewerkt en vindt het ook interessanter dan ik”, aldus Truus. “Als mij iets niet lukt word ik boos en geef het op. Gelukkig wonen we vijf minuten fietsen van elkaar, dus er is hulp om de hoek.” Ook tijdens de workshop is er tijd om tips uit te wisselen. “Kijk, wat is dit?” Metta (74) laat een melding zien op haar telefoon. Hij is net nieuw. “Het is dan toch weer even zoeken hoe en wat.”

Gewoon doen

Leny vindt het belangrijk met de tijd mee te bewegen. “Het was vroeger niet per se beter. Bellen vanaf je vakantiebestemming was hartstikke duur, dan kon je net de hele familie hallo zeggen en moest je alweer ophangen. Nu app ik met mijn kleinzoon die een verre reis maakt. Hij stuurt me foto’s en verhaaltjes en daar kan ik op reageren. Geweldig vind ik dat!”

De zussen zijn ook nieuwsgierig of ze nog meer kunnen leren. Tonny: “Soms hoor ik iets waarvan ik denk, dat lijkt me toch wel handig! Kijk bijvoorbeeld als je een website bezoekt, even of er naast de zoekbalk met url een slotje staat. Dat betekent dat de verbinding beveiligd is, en dus niet zomaar iemand jouw gegevens kan jatten.” Leny kan zich goed voorstellen dat ouderen het soms spannend vinden om online te gaan. “Maar je moet het gewoon doen! Wees niet bang om op een knopje te drukken. Het is niet zo dat de boel gelijk crasht, je kunt weinig verkeerd doen.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: