Wees niet bang om op een knopje te drukken
Leny Adamse (83) gaat mee met de tijd. “Ik ben zeker geen digibeet. Online bankieren, appen met de mobiel, enquêtes invullen of foto’s versturen; dat lukt me wel. Maar ik voel me soms toch een beetje een kleuter als iets níét lukt.”
“Ik loop regelmatig tegen dingen aan, mailen gaat bijvoorbeeld niet altijd goed”, vertelt Leny. “Als ik iets een keer heb gedaan denk ik vaak: ‘Nu weet ik het’. Maar een half jaar later ben ik het toch vergeten. Je moet het vaker doen, herhalen.”
Online huisarts
Leny doet vandaag mee aan een workshop van Welkom Online. “Alles wordt goed uitgelegd en het tempo is prettig. Het is ook fijn dat je een hand-out krijgt, dan kan je aantekeningen maken of later nog eens opzoeken hoe iets moest.” Het onderwerp van deze workshop is ‘Gezondheid’. “Tegenwoordig ontkomen we er bijna niet aan, veel dingen gaan nou eenmaal digitaal”, aldus vrijwilligers Kim en Lisa die de workshop leiden. Na een korte introductie gaan de deelnemers zelf aan de slag. Wat is er online mogelijk bij hun eigen huisartsenpraktijk? Iedereen pakt de tablet erbij en gaat op onderzoek uit.
Hulp om de hoek
Bij Leny aan tafel zitten de zussen Truus (71) en Tonny (69). Tonny is de meest digitaalvaardige van de twee en helpt haar zus regelmatig. “Tonny heeft ermee gewerkt en vindt het ook interessanter dan ik”, aldus Truus. “Als mij iets niet lukt word ik boos en geef het op. Gelukkig wonen we vijf minuten fietsen van elkaar, dus er is hulp om de hoek.” Ook tijdens de workshop is er tijd om tips uit te wisselen. “Kijk, wat is dit?” Metta (74) laat een melding zien op haar telefoon. Hij is net nieuw. “Het is dan toch weer even zoeken hoe en wat.”
Gewoon doen
Leny vindt het belangrijk met de tijd mee te bewegen. “Het was vroeger niet per se beter. Bellen vanaf je vakantiebestemming was hartstikke duur, dan kon je net de hele familie hallo zeggen en moest je alweer ophangen. Nu app ik met mijn kleinzoon die een verre reis maakt. Hij stuurt me foto’s en verhaaltjes en daar kan ik op reageren. Geweldig vind ik dat!”
De zussen zijn ook nieuwsgierig of ze nog meer kunnen leren. Tonny: “Soms hoor ik iets waarvan ik denk, dat lijkt me toch wel handig! Kijk bijvoorbeeld als je een website bezoekt, even of er naast de zoekbalk met url een slotje staat. Dat betekent dat de verbinding beveiligd is, en dus niet zomaar iemand jouw gegevens kan jatten.” Leny kan zich goed voorstellen dat ouderen het soms spannend vinden om online te gaan. “Maar je moet het gewoon doen! Wees niet bang om op een knopje te drukken. Het is niet zo dat de boel gelijk crasht, je kunt weinig verkeerd doen.”