Tekst formaat

Wolspinster Daat (87): ‘We voelen ons verbonden met elkaar’

Verhaal in de serie VAN WANTEN januari 2022

Al een paar jaar komt er een vaste groep dames breien, haken en spinnen in het Weeshuismuseum in Culemborg. ‘Terwijl het eigenlijk een inloop is’, vertelt coördinator Ria Spronk trots. ‘De breiclub begon met 3 en is inmiddels uitgegroeid tot 18 vaste deelnemers. En nog steeds komen er dames bij!’

In het midden coördinator Ria Spronk.

Ria is de drijvende kracht achter de breiclub. “Wie heeft een maasnaald bij zich?”, roept ze. “Ja, ik!” klinkt het aan de overkant van de tafel. Ria: “Kijk, zo werkt het. Iedereen krijgt hulp waar nodig. Maar nog belangrijker: de breiclub is ontzettend gezellig!” Via een groepsapp houdt ze contact. Mensen kunnen zich via de app aan- en afmelden, maar dat laatste gebeurt eigenlijk zelden. “Alleen bij noodweer wil iemand wel ‘ns afzeggen.”

Dames onder elkaar

Menigeen die komt kennismaken, doet daarna wekelijks mee. Naast Ria zit Corrie van der Heiden (85), ze is er voor de vierde keer. “Ik was thuis begonnen aan een trui, maar na de zoveelste keer uithalen was ik er klaar mee. Nu krijg ik hier hulp, ik haak een mutsje voor op de smoothies van innocent.” Hoewel Corrie een gezonde, kwieke dame is, was ze op zoek naar nieuwe contacten. “Ik woon in een appartementencomplex met veel alleenstaanden. Maar op deze leeftijd heeft iedereen wel wat. De gewrichten doen zeer, ze kunnen niet lopen, niet fietsen… Ik ben nog gezond, dans en tennis. Maar ik miste het gezellig samenzijn met dames onder elkaar. Lekker kletsen, over koetjes en kalfjes. Dat kan hier!” Corrie heeft door de breiclub al veel nieuwe mensen leren kennen. Ze is van plan om elke week te komen. “Ik zoek nog iemand om regelmatig mee op stap te gaan, dat gaat hier wel lukken.”

Kampioen spinnen

Daat van Koevorden (87) zit al kletsend achter het spinnenwiel. Dat ze in 1976 Nederlands kampioen spinnen werd, is voor vele aanwezigen een verrassend nieuwtje. Ze spint garen van de meest zachte soorten wol, Angela breit er voor haar sokken van. “We leerden elkaar kennen via de breiclub en hadden al snel een klik. We blijken ook allebei van wandelen te houden, dus nu spreken we buiten de club om ook iedere week af.” Zorgvuldig leidt ze de wol door het spinnenwiel. Het oude ambacht wekt inmiddels ook de interesse van buiten de breiclub. ‘Ik word regelmatig gevraagd om bij open dagen in Culemborg te komen spinnen. Museumdag, Open Monumentendag, en van de week zit ik bij een Seniorenbeurs. Ik ben zelf met spinnen in aanraking gekomen door een markt met allerlei oude ambachten, en nu draag ik op mijn manier een steentje bij om de bekendheid te vergroten.” Wie denkt dat er bij een breiclub van het Ouderenfonds alleen gebreid wordt, heeft het mis. De dames lenen regelmatig boeken aan elkaar uit of bekijken dezelfde films, en bespreken die op de club. Een aantal gaat regelmatig naar de Bonte Dinsdag in het theater. “Maar we hebben ook weleens een workshop bloemschikken gedaan”, vertelt Ria. “En ik volg met Winnifred een cursus Latijn. Daar kwam de breiclub regelmatig ter sprake. Lerares Anna komt nu ook: zij had al 40 jaar niet meer gehaakt en wilde het graag, met een beetje hulp, weer oppakken.”

Nieuwe knie

Door corona gingen de bijeenkomsten een tijdje niet door. “Waar het kon, spraken we af in de Weeshuistuin, op 1,5 meter afstand”, vertelt Ria. “Maar toch, het was een stille tijd”, vindt Daat. “Ik kwam hier elke week en miste het enorm toen we niet bij elkaar konden komen.” Ook Willy Verbaast (82), een van de eerste drie deelneemsters, miste de gezelligheid. “’s Morgens komen de kinderen weleens op bezoek, maar de rest van de dag ben ik alleen. Sinds mijn man is overleden heb ik nog meer behoefte aan contact. Zonder deze breiclub zit ik de hele week alleen thuis. Het is enorm fijn dat ‘ie er is!” Ondertussen gaat er een kaart rond om een van de dames te feliciteren met een nieuwe knie. “Als er iemand ziek is en we kunnen helpen, dan doen we dat”, aldus Daat. “De een haakt, de ander breit, ik spin… Maar we hebben allemaal veel meegemaakt, mannen gehad, kinderen grootgebracht. We voelen ons verbonden met elkaar. Ik weet zeker dat als er iets is, ik steun krijg van de club.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: