Tekst formaat

Tv-serie over vijf ouderen die digitaal vaardig worden

1 maart 2022

In een nieuwe tv-serie van het Ouderenfonds, Ziggo, Vodafone, ASML en productiemaatschappij CCCP vertellen ouderen in vijf afleveringen hoe ze met behulp van het programma Welkom Online beter leren omgaan met internet. De reeks is vanaf 13 maart om 16 uur te zien op Ziggo kanaal 13. 


In de vijfdelige tv-serie Welkom Online zien we hoe vijf verschillende ouderen in een groepsles of met een vrijwilliger aan de slag gaan. Ze proberen uiteenlopende activiteiten, zoals videobellen met familie, online recepten opzoeken en nieuwe apps installeren. Met deze praktische kennis vergroten zij hun internetwijsheid en hun wereld. Alle vijf de afleveringen worden op 13 maart vanaf 16.00 uitgezonden op Ziggo TV, kanaal 13. Daarna is het terug te kijken via YouTube en de website van Welkom Online: welkomonline.nl

Gelijk aan de slag

“Met de tv show over Welkom Online hopen we de grote toegevoegde waarde van het internet op het dagelijkse leven van ouderen te laten zien”, aldus Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Via het programma krijgen mensen praktische handvaten waarmee ze gelijk aan de slag kunnen. “De verhalen van Wim, Margreet, Hans en Annelies, Conny en Jane laten zien hoe hoeveel zelfvertrouwen en zelfredzaamheid ze hiermee opbouwen. Zo hopen we nog meer mensen over de streep te trekken om aan de slag te gaan.” 

Wereld vergroten

De digitalisering van de samenleving neemt in hoog tempo toe. Dit brengt kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Voor ouderen gaan deze ontwikkelingen erg snel. Toch is een zekere digitale kennis hard nodig bij een groot deel van het dagelijkse leven, denk alleen al aan online boodschappen doen, virtueel contact houden met dierbaren of veilig internetbankieren. Door online actief te zijn maken ouderen hun wereld groter.  

‘Ooit durfde ik dingen niet aan te klikken, maar nu wel’

Circa 3,5 miljoen Nederlanders vinden het erg lastig om digitale apparaten als een computer, smartphone of tablet te gebruiken (CPB, 2021). Vooral mensen van 65 jaar en ouder missen vaak de nodige vaardigheden om optimaal te kunnen deelnemen aan de digitale samenleving.

“Zonder internet kun je ook leven, maar niet meer in deze tijd. Je gaat achterlopen als je niet kunt werken met DigiD en zaken betalen of opzoeken op internet”, zegt meneer Van der Aa, 79 jaar, deelnemer van Welkom Online. “Dit programma maakt je actief en zelfverzekerd. Ooit durfde ik dingen niet aan te klikken, maar nu wel.”

Welkom Online is opgericht in 2019 en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo, Samsung en ASML. Gefinancierd door Vodafone Foundation.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: