Tekst formaat

Sitty (74): ‘De breiclub is een basis voor vriendschappen’

Je hoort hun breinaalden tikken. Heel even maar. De stilte duurt namelijk nooit lang bij de dames van breiclub ‘Steek voor Steek’ in Leusden.

Er wordt veel gepraat tussendoor. Het mág. Sterker nog: eigenlijk zijn ze er vooral voor de gezelligheid. Kijk even mee bij de creatieve handwerksters. Zoals iedere maandagmiddag zijn ze bij elkaar in een buurthuis. Op de tafel bollen wol, breipatronen en inspirerende handwerkboeken. In een kring laten 18 dames 36 geoefende handen hun werk doen. Ze breien, haken of borduren.

Altijd een luisterend oor

Sommigen zijn weduwe, van anderen wonen de kinderen ver weg. Een paar hebben gezondheidsproblemen en komen nauwelijks de deur uit. De jongste is 47 jaar, de oudste is 93 jaar. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. ‘Voor alle leden is de breiclub een belangrijke schakel voor hun sociale contacten,’ zegt Sitty van de Pijpekamp. ‘Als er verdriet is, praten we elkaar uit de put. En als er wat te vieren is, staan we daar samen bij stil. Dankzij de breiclub is er altijd een luisterend oor.’

Het ei van Columbus

Sitty is mede-oprichter van de club. ‘Ik was mantelzorger voor Gerda, een oudere vriendin die van breien hield. Net als ik. Maar wat moet je nog breien als je hele familie al is voorzien van sokken en truien? Op een dag zagen we een advertentie van het Ouderenfonds met een oproep om een breiclub te beginnen. We vonden het meteen het ei van Columbus. Nu bestaat de club alweer vier jaar.’

Eigen tempo

Op de tafel zie je wat ze allemaal maken: kussens, knuffels, babytruitjes, tassen en noem maar op. Ze werken ook graag in opdracht, het resultaat verkopen ze voor het goede doel. ‘Denk vooral niet dat je goed moet kunnen handwerken om mee te doen. Als het even niet lukt, helpen we elkaar wel op weg. Iedereen werkt in zijn eigen tempo. Er is ook niks verplicht, als je een keer niet kan, sla je gewoon een weekje over.’

Handwerken houd je scherp

Het gaat om veel meer dan breien alleen, benadrukt Sitty. ‘Handwerken houd je scherp. En de contacten zijn zo leuk. We wisselen niet alleen patronen uit, maar ook stekkies en recepten om lekker te eten. Of we gaan bij elkaar op de koffie. Op die manier is de breiclub een basis voor vriendschappen. Zo voelt niemand zich alleen.’

Eerbetoon

Voor Sitty is er een extra reden om de breiclub actief te houden. Haar mede-oprichter Gerda is inmiddels overleden. ‘Ik zie het als een eerbetoon aan haar dat we nu zo’n leuke, hechte groep hebben.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: