Tekst formaat

Roel over de liefde: “Bij Fred was er meteen zielsverwantschap”

“Ik kan het me nu niet meer voorstellen, maar ik had mezelf geleerd mijn verlangens te negeren en alleen gelukkig te zijn met wat ik had: het vaderschap en een leuke baan.” Roel (71) kwam als 42-jarige uit de kast. Na zijn huwelijk met een vrouw, met wie hij twee dochters heeft, besloot Roel om zichzelf te zijn. Hij is nu al 24 jaar gelukkig met Fred.

Roel (l) met zijn man Fred (r) bij hun 20-jarig geregistreerd partnerschap in 2018

“Ik wist al vanaf mijn puberteit dat ik jongens interessant vond. Toen ik 17 werd kreeg dat gevoel echt een naam: homoseksualiteit. Dat was iets vies, ik ging mezelf verafschuwen en stopte het weg.”

Liefdesverklaring

Op de middelbare school leerde Roel zijn toekomstige vrouw kennen. “Tijdens mijn militaire diensttijd kwamen we elkaar weer tegen en voor de gezelligheid gingen we stappen.” Na een tijd krijgt Roel een brief met daarin een liefdesverklaring. “Ik schrok ontzettend. Ik zat zo met mezelf in de knoop en wist niet hoe ik daarmee om moest gaan. Uiteindelijk durfde ik niet te zeggen dat ik twijfelde, dus ik zei: ik wil het best proberen, maar ik wil nooit trouwen.”

Toch kwam er een jaar later een bruiloft en na verloop van tijd kregen ze allebei het verlangen naar kinderen. “Ik was ontzettend blij met de komst van mijn dochters. Dat stuk van mezelf waar ik niks mee kon, verdween steeds verder naar de achtergrond. Ik had geleerd het te verdringen.”

Anonieme contacten

“Vanaf mijn 35e zijn mijn verlangens naar mannen echter weer boven komen drijven met als gevolg dat ik naar anonieme contacten ging zoeken. Toen ik er eindelijk aan toe had gegeven, was er geen weg meer terug. Het voelde heel smerig en het was de meest afschuwelijke periode uit mijn leven. Eigenlijk was het nog erger dan in de kast zitten en er niks mee kunnen.” Het dubbelleven van Roel leidt er uiteindelijk toe dat hij zwaar overspannen wordt.

Geheim

Als hij verliefd wordt op zijn beste vriend en een bijna doodervaring heeft, komt Roel uit de kast “Ik ben tijdens een feest bijna verdronken. Dat moment heeft me zoveel gegeven. Ik realiseerde me toen dat als ik was verdronken, ik voor altijd een geheim met me had meegedragen. Ik heb toen mijn vrouw verteld over mijn gevoelens voor mijn beste vriend én ik kwam uit de kast. Dat was verschrikkelijk voor haar. Ze wilde door, maar ik kon niet meer terug de kast in. Ik heb het ook mijn vriend verteld, waarna hij mij zei ook van mij te houden, maar niet op een seksuele manier. Hij is nu nog steeds een van de meest dierbare mensen in mijn leven.”

Honderd brieven

Drie jaar later scheidden Roel en zijn vrouw, na een periode met veel onderlinge spanningen en ruzies. Om zichzelf te ‘herontdekken’ gaat Roel in Amsterdam wonen. “Al snel kwam ik erachter dat ik vooral mijn leven wilde delen met één persoon. In die tijd had je in de Volkskrant een pagina die ‘man zoekt man’ heette. Ik heb een serieuze advertentie geplaatst om een man te vinden waar ik de rest van mijn leven naast wakker kon worden.”

Roel ontving meer dan honderd brieven. Een was van Fred. “Dat voelde meteen heel vertrouwd en prettig. We hebben zoveel te delen. Ook mocht ik eindelijk mijn eigen behoefte hebben op seksueel gebied. De fase van verliefdheid kennen we haast niet. Ons gevoel voor elkaar was dieper; we voelden meteen een zielsverwantschap en we wisten zeker dat we ons leven met elkaar willen delen. Dat voelt nog steeds zo.”

“Ik had mijn dochters nooit willen missen”

Inmiddels zijn Roel en Fred 24 jaar samen en wonen ze in een klein dorpje in Friesland. Roel heeft geen contact meer met zijn ex-vrouw. “Zij wil dat niet. We zijn elkaar kwijt geraakt. Zij heeft volgens mij mijn homoseksualiteit nooit geaccepteerd, en als ik terugkijk, had ik meer begrip op kunnen brengen voor haar pijn en verdriet toen ik uit de kast kwam. Ik heb geen spijt van het gezinsleven dat ik heb gehad. Het is niet ideaal, maar mijn ex-vrouw en ik zijn ook echte maatjes geweest en waren gelukkig met onze gemeenschappelijke activiteiten en interesses. Ik had mijn dochters nooit willen missen.”

Het contact met Roel en zijn dochters is alleen maar beter geworden. “Ik ben voordat ik uit de kast kwam altijd heel bang geweest om mijn dochters te verliezen. Maar het tegenovergestelde is gebeurd. We zijn juist naar elkaar toe gegroeid. Het mooiste wat een van hen zei was: ‘Pap, het belangrijkste wat ik van je heb geleerd is hoe gelukkig je wordt als je echt jezelf bent.’”

Podcast

Het verhaal van Roel luister je ook terug in de podcast. Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelde deze podcast als lesmateriaal voor studenten Zorg en Welzijn om de acceptatie van LHBTI-ouderen te stimuleren. In 10 afleveringen vertellen de ouderen zelf aan de toekomstige zorg- en welzijnsmedewerkers over hun ervaringen.

LHBTI

Het Ouderenfonds zet zich met steun van het Blauwe Fonds en ASN Bank in voor sociale acceptatie voor LHBTI’ers. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds toegankelijk zijn voor LHBTI’ers. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over LHBTI-ouderen en inclusie.

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: