Bijna de helft van de 75-plussers wordt nooit meegevraagd voor buurtactiviteiten
Voor 85-plussers stijgt dit naar 69%
Amersfoort, vrijdag 4 oktober – 48% van de 75-plussers in Nederland wordt nooit meegevraagd naar sociale activiteiten in de buurt. Voor 85-plussers is de situatie nog schrijnender: meer dan 2 op de 3 van hen wordt niet betrokken, wat het gevoel van eenzaamheid versterkt. Dit blijkt uit het Nationaal Ouderenonderzoek 2024, uitgevoerd door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met Bureauvijftig. Met de daarbij verwachte toename van eenzame 65-plussers van 1,8 miljoen naar 2,2 miljoen in 2030, is verbinding belangrijker dan ooit. Uit het onderzoek blijkt dat 29% van de 55-plussers meer sociaal contact wil, wat toeneemt tot 56% bij 85-plussers.
Meegevraagd worden helpt
Op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag – een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds – roept het Ouderenfonds op om eenzame ouderen actief te betrekken in je sociale leven. “Vraag een oudere mee, of het nu voor iets nieuws is of een vast uitstapje zoals een bezoek aan de markt. Met z’n twee is een goed idee”, zegt Kirsten Andres, directeur van het Ouderenfonds. “Zo zetten we samen een stap in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen.”
Uit het onderzoek blijkt dat van de ouderen die aangeven meer contact te willen, 28% denkt dat simpelweg meegevraagd worden naar een activiteit hen zou helpen om meer in contact te komen met anderen. Bij sterk eenzame ouderen loopt dit percentage op tot 44%.
Daarom verbindt het Nationaal Ouderenfonds ouderen met elkaar én de maatschappij. ”Wij geloven namelijk dat verbinding het medicijn is tegen eenzaamheid. Door projecten zoals samen sporten met OldStars en samen op pad met de PlusBus, maken we het verschil. We creëren betekenisvolle ontmoetingen voor sociaal contact vandaag en een sterk (sociaal) netwerk voor morgen. Onze oplossingen zijn schaalbaar: nationaal ontwikkeld, lokaal inzetbaar. Zo blijven meer ouderen sociaal, vitaal én meetellen en –doen”, aldus Andres.
Lidmaatschap van verenigingen: sociaal contact belangrijker dan fit blijven
Naast buurtactiviteiten speelt ook deelname aan verenigingen een belangrijke rol in het sociaal contact van ouderen. 43% van de ouderen is lid van een of meerdere verenigingen, waarbij sociaal contact (63%) de belangrijkste reden is voor deelname, boven het verbeteren van lichamelijke gezondheid (48%). Daarnaast geeft 51% aan dat lidmaatschap hen een zinvolle bezigheid biedt, terwijl 44% het belangrijk vindt voor hun mentale gezondheid.
Deelnemen aan verenigingen wordt echter steeds moeilijker naarmate de leeftijd stijgt. Gezondheidsproblemen zijn voor 85-94-jarigen een grote belemmering: het percentage dat gezondheidsproblemen noemt als reden om niet deel te nemen aan activiteiten is gestegen van 25% in 2023 naar 59% in 2024.
Sociale contacten: een groeiende uitdaging
Het onderzoek toont aan dat het maken en onderhouden van sociale contacten steeds moeilijker wordt naarmate ouderen ouder worden. Terwijl 29% van de 55-plussers aangeeft dat ze meer contact zouden willen met anderen, stijgt dit percentage naar 56% bij 85-plussers.
De redenen waarom ouderen niet méér contact met anderen hebben, lopen uiteen:
– 25% wil geen sociale verplichtingen,
– 22% heeft gezondheidsproblemen,
– 19% heeft verminderde mobiliteit,
– 17% vindt het moeilijk om hulp te vragen,
– 16% geeft aan er geen tijd voor te hebben.
Het Nationaal Ouderenonderzoek is een jaarlijks initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en Bureauvijftig en werd uitgevoerd onder de leden van het Nationale 50Plus Panel en het Ouderenpanel. De steekproef onder 55-plussers (N=1078) is representatief op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Nationale Ouderendag 2024
Tijdens Nationale Ouderendag staan door het hele land activiteiten gepland om ouderen samen te brengen. Voor de 12e keer vindt de Nationale Voorleeslunch plaats, dit jaar met een verhaal van schrijver Wim Daniëls. Bekende en onbekende Nederlanders lezen dit verhaal voor in zorginstellingen en bibliotheken, wat vaak aanleiding biedt tot mooie gesprekken en herinneringen. Dankzij Omroep MAX kunnen ook ouderen die thuis wonen meegenieten, met uitzendingen op NPO 1 en NPO 2 .