Lettergrootte

Nieuwe aflevering podcast over acceptatie van LHBTI-ouderen

Amersfoort, woensdag 5 april 2023 – Het Nationaal Ouderenfonds lanceert een nieuwe aflevering van de LHBTI-ouderen podcast. Het Ouderenfonds maakt deze podcast om zo meer bewustwording en daarmee een veiligere omgeving voor LHBTI-ouderen te creëren.

Meteen luisteren? Ga naar de podcast.

“Wees jezelf, wees welkom!” is een podcast over Jörg, Conny en Sjef en hun ervaringen met je welkom voelen

Wees jezelf, wees welkom als LHBTI-oudere

In deze podcast aflevering vertellen drie LHBTI ouderen over hun ervaringen over zich welkom voelen. Het Ouderenfonds gaat in gesprek met Jörg (60), Conny (69) en Sjef (79) die in hun leven op verschillende manieren zich soms niet of juist wél welkom voelden. Een foute grap over je geaardheid, alleen achterblijven als weduwnaar, niet geaccepteerd worden als transvrouw, … ze delen hun verhalen over wanneer ze zich buitengesloten voelden en wat zij denken dat een ieder kan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich wel welkom voelt.

Naast deze nieuwe aflevering zijn er al tien afleveringen met de levensverhalen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen. In elke aflevering wordt achtergrondinformatie gegeven over de tijdgeest waarin de ouderen opgroeiden, omdat de LHBTI-ouderen van nu voor een deel andere ervaringen hebben dan de LHBTI-jongeren van vandaag.


Opgroeien in de jaren ‘50

Het Ouderenfonds bestaat in 2023 70 jaar. Geboren in 1953 kijken we terug op 70 jaar vol mooie herinneringen en gebeurtenissen. Hoe kijken anderen die in 1953 geboren zijn, terug op 70 jaar opgroeien in Nederland? Ze denken misschien aan de Watersnoodramp, opgroeien in de Flower Power tijd en de komst van het millennium en de euro. Maar LHBTI- ouderen geboren in 1953 herinneren zich helaas ook andere dingen…


Een jaar eerder, in 1952, werd homoseksualiteit namelijk officieel als geestelijke ziekte vastgelegd in het handboek van de psychiatrie. Pas na de Flower Power, in 1987, werd dit uit het handboek geschrapt. En pas na de komst van het millennium, in 2001, konden LHBTI’ers voor de wet trouwen met hun geliefden.
En ook nu nog, anno 2023 en 70 jaar oud, voelen LHBTI ouderen zich niet altijd welkom. Het Ouderenfonds vraagt daarom extra aandacht voor sociale acceptatie voor LHBTI-ouderen.

Luister hier vast naar de nieuwe aflevering of beluister deze en alle andere afleveringen van de podcast via de website van het Ouderenfonds, Spotify of Anchor.fm. Dit project wordt ondersteund door Het Blauwe Fonds.

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: