Tekst formaat

Maak eigen online plan voor einde acceptgiro

Amersfoort, 1 juni 2023 – Vanaf vandaag is in Nederland de acceptgiro geen geldig betaalmiddel meer. Het overmaken via het speciale formulier daalde de afgelopen jaren in populariteit door de toename van internetbankieren. Maar dit is niet voor iedereen een positieve ontwikkeling. Ruim meer dan de helft van de ouderen (59,2%) uit het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds is bang voor internetcriminaliteit, zoals bankfraude. Deze angst is de laatste jaren zelfs gestegen (t.o.v. 50% in 2019).

Eigen plan maken
Uit een enquête over de acceptgiro onder het Ouderenpanel blijkt dat 18% van de ouderen die tot nu toe de acceptgiro gebruikte, hulp nodig gaat hebben van familie en vrienden bij hun betaalverkeer. En dat zijn er nog best veel, zo gebruikte 30% van de 85-plussers nog regelmatig een acceptgiro. Senioren kunnen volgens het Ouderenfonds het beste een eigen plan maken, in plaats van wachten tot hulp nodig is. Laat het betalen niet overnemen maar vraag om uitleg, bijvoorbeeld bij de eigen bank of in de vertrouwde omgeving. Let op bij onbekende personen of bedrijven die ineens betaalhulp aanbieden.

Online veiligheid
Met het verdwijnen van de acceptgiro is online bankieren een logische stap. Maar zoals eerder genoemd is meer dan de helft van de ouderen bang voor internetcriminaliteit, zoals bankfraude. Bijna de helft van de leden van het Ouderenpanel maakt zich zorgen om zijn/haar privacy bij het gebruik van internet (47,9%). Slechts een kwart (26%) zegt regelmatig wachtwoorden te vervangen. 33% vindt dat hij/zij eigenlijk meer aandacht moet besteden aan de eigen online veiligheid. Verreweg de meest genoemde reden waarom dat tot nu toe niet gelukt is, is dat men niet weet hoe ze dat moeten doen. Senioren zijn wel bekend met veel vormen van internetcriminaliteit zoals spam, phishing, identiteitsdiefstal, malware en spyware.

De belangrijkste tips voor online veilig betalen zijn: verander regelmatig wachtwoorden, zorg voor een sterk wachtwoord met hoofdletters, tekens en cijfers (of een pincode met gezichtsherkenning of een vingerafdruk), wees zeer alert op verzoeken om gegevens en/of geld (klik niet, bel altijd de bank bij twijfel) en maak gebruik van een virusscanner en automatische updates.

Bij vragen of voor hulp ga naar veiliginternetten.nl. Stap voor stap zelf online vaardigheden leren kan via het gratis lesprogramma welkomonline.nl.

Mijn eenmalige gift
Met het verdwijnen van de acceptgiro kan iedereen een goed doel zoals het Ouderenfonds toch blijven steunen metMijn eenmalige gift. Dit is het alternatief voor de acceptgiro van de gezamenlijke goede doelen. U vult Mijn eenmalige gift in op dezelfde manier als de acceptgiro. Stuur deze dan met de bijgevoegde antwoordenvelop direct naar het Ouderenfonds. U hoeft deze niet naar uw bank te sturen. Lees meer op goededoelen.nl/mijn-eenmalige-gift.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: