Tekst formaat

Loek (80): ‘Vanuit je stoel kun je zoveel oefeningen doen!’

Loek is regio-vrijwilliger bij het Ouderenfonds en motiveert, met zijn virtuele beweegsessies, wekelijks ouderen om te blijven bewegen in coronatijd. “Als je veel beweegt en je hebt een gezond voedingspatroon dan kun je je wapenen tegen allerlei virussen.”

Loek is voor velen het voorbeeld van hoe je goed ouder kan worden. “Sport en bewegen staat bovenaan mijn lijstje. Ik vind het gewoon heerlijk en je lichaam heeft het nodig. Het is goed om je spieren te voelen. Met mijn aanpak probeer ik anderen te motiveren.”

Stoeloefeningen

“Normaal gaf ik training in de buitenlucht. Ik ben helemaal niet gewend om binnen te trainen. Door de virtuele trainingen ben je toch een beetje beperkt en moet je creatief zijn om oefeningen te bedenken. Maar dat houd mij ook weer mentaal fit! Ik bedenk nu ook stoeloefeningen. Vanuit je stoel kun je zoveel oefeningen doen!”

Kopje koffie

De virtuele trainingen van Loek vinden plaats via Zoom. “Ik heb ouderen wel even online wegwijs moeten maken. Bij Zoom heb je al die verschillende vakjes. Ik zet ook altijd even het geluid uit van alle deelnemers, zodat we niet steeds het gekreun en gesteun horen van elkaar.” Loek probeert ook het sociale aspect mee te nemen. “We beginnen altijd even met een kopje koffie en dan praten we even bij. Daarna gaan we aan de slag.”

In beweging blijven

Loek heeft een achtergrond in fysiotherapie. “Ik kijk nu vooral naar wat er goed is voor de spieren om ervoor te zorgen dat ouderen in beweging blijven. Normaal als we buiten trainen kunnen we spelletjes doen of een potje walking football, nu gaat het vooral om het noodzakelijke bewegen.”

Stofjes

“Bewegen is voor ouderen heel belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de theorie van professor Scherder. Hij heeft uitgezocht dat bij bewegen bepaalde stofjes in de bloedbaan vrij komen. De stofjes hechten zich aan de vaatwanden waardoor er meer bloed gaat stromen en je conditie gaat verbeteren. We moeten onze hartslag naar een hoger niveau tillen.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: