Tekst formaat

Investeer nu in mentale en fysieke weerbaarheid ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds doet met haar OldStars een dringende oproep aan politiek en beleidsmakers om de mentale en fysieke weerbaarheid van ouderen veilig te stellen. Sport en beweging zijn voor iedereen maar zeker voor ouderen belangrijk om mentale en fysieke weerbaarheid op peil te houden en goed ouder te worden. Het belang hiervan wordt in tijden van corona pijnlijk duidelijk. Ouderen geven aan het bewegen met elkaar erg te missen. Het is daarom tijd dat vooral gemeentes, daar waar de activiteiten plaatsvinden, de waarde van sportparticipatie voor ouderen gaan inzien en daar gericht op inzetten. 

Directeur Corina Gielbert geeft met de burgemeester in Amersfoort, Lucas Bolsius, het startsein 

Het Ouderenfonds maakt samen met partner Menzis met het OldStars sportprogramma mogelijk dat ouderen een leven lang kunnen blijven bewegen en de vereniging een ontmoetingsplaats is voor belangrijke sociale verbinding. Vanuit een onderzoek van het Mulier Instituut, een impactmeting onder OldStars en jarenlange ervaring en expertise komt het Ouderenfonds daarom met drie aanbevelingen. Vanaf 1 februari zullen OldStars en haar OldStars ambassadeurs als Sjaak Swart, Tom Okker, Bettine Vriesekoop, Floris Jan Bovelander door het hele land bij hun lokale wethouder drie aanbevelingen aanbieden.

Drie aanbevelingen

 • Maak sport in 2021 (en juist ook in coronatijd) voor iedere oudere toegankelijk op diverse plekken en informeer alle 55-plussers over de dichtstbijzijnde (lokale) sportfaciliteiten. Leer te differentiëren in aanbod maar ook met trainingen zodat iedere oudere mee kan doen.
 • Zet in op verbinding met meerdere organisaties om ouderen te motiveren te blijven bewegen. Stimuleer daarnaast ouderen om zelf ook ‘een balletje op te gooien’. Maak de combinatie met sociale elementen.
 • Zorg voor aangepaste spelregels en maak sporten op elk niveau mogelijk. Luister naar ouderen. Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging en bouw samen aan communities.

Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: ‘De afgelopen maanden ontstonden er veel creatieve initiatieven om in contact te blijven met ouderen en hun te helpen in beweging te blijven. Deze bijdrages betekende niet alleen een enorme opsteker voor ouderen die zich eenzaam voelden maar zetten hen, letterlijk, ook in hun kracht. Daarom willen wij het belang van sport en beweging voor ouderen signaleren. Want als we straks weer samen het sportveld op mogen moeten ouderen bij ouderenvriendelijke sportverenigingen terechtkunnen. Zo krijgt iedereen een kans om gezond ouder te worden.’

Ambassadeurs

Bettine Vriesekoop: ‘Sporten is fysiek, mentaal en sociaal noodzakelijk. Bij OldStars kan iedere oudere meedoen op zijn of haar eigen niveau met als resultaat een gezonde geest in een fit en weerbaar lichaam. En het praatje na de training, het sociale contact met de andere(n) brengt het mentale en fysieke echt in balans.’

Tom Okker: ‘Als ambassadeur van OldStars Tennis zie ik met eigen ogen hoe aangepaste sport bij ouderen zelfvertrouwen en zelfredzaamheid kan opbouwen. De fysieke conditie wordt beter maar het sociale aspect, het verenigingsleven, dat is zeker nu met corona minstens zo belangrijk voor ouderen.’ 

OldStars walking football deelnemer (66 jaar): ‘Nu voel ik ook heel erg hoe ik het mis. Het bewegen met elkaar, […], lol met elkaar, gedoe in de kleedkamer, het samen sporten. Ik vind het zo ontzettend leuk maar ook belangrijk om te bewegen, het doet mij zo goed. Ja dat is een groot gemis.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: