Tekst formaat

Hitte beperkt herstel sociaal contact voor ouderen

Nationaal Ouderenfonds roept op tot koele plekken bij clubs en verenigingen

Nu er weer perspectief is, is iedereen druk met het plannen van afspraken en het herstellen van contacten. Toch ervaren ook veel ouderen de zomerse periode anders, blijkt uit een enquête van het Nationaal Ouderenfonds. Tijdens een periode van hitte (+27°C) voelt meer dan de helft (53%) van de ouderen zich (erg) beperkt in de bewegingsvrijheid. Voor maar liefst 39% geldt dat zij zich zelfs geïsoleerd of afgesloten van de buitenwereld voelen door de hitte. In de zomer hebben ouderen minder sociaal contact door de vakantie van familie of vrienden. Maar ook de hitte blijkt een belangrijke factor bij  zomereenzaamheid. Het Ouderenfonds roept daarom deze zomer clubs en verenigingen op om een koele plek te zijn.

De feiten

Ouderen hebben minder sociaal contact in de zomer
Ongeveer 30% van de respondenten geeft aan minder sociaal contact te hebben in de zomer door de vakantie van familie of vrienden. En 41% van de deelnemers uit het panel zegt vaker iets met anderen te willen doen dan hij/zij nu doet in de zomer.

Zomerhitte beperkt sociaal contact voor ouderen

Veel panelleden hebben last van de hitte; meer dan de helft (52%) geeft aan hier (veel) last van te hebben. Ook meer dan de helft (53%) geeft aan zich hierdoor (erg) beperkt te voelen in de bewegingsvrijheid. Voor maar liefst 39% geldt dat zij zich zelfs geïsoleerd of afgesloten van de buitenwereld voelen door de hitte.

Ouderen zoeken verkoelende activiteiten en/of plekken
53% van de deelnemende ouderen zoekt tijdens hoge temperaturen verkoelende en/of rustige activiteiten. De meesten panelleden hadden behoeften aan verkoelende recepten en/of koele plekken in de buurt.

Hittetips

We inspireren clubs en verenigingen om een koele plek te organiseren. Met 3 x 3 hitte tips voor koele plekken, waaronder sport- en beweegtips, afkoelende tips en barbecue tips. Wist je bijvoorbeeld dat schaafijs het beste koelt? En kijk eens in de omgeving of er locaties zijn waar de airco standaard aanstaat. Of maak een ontmoetingsbar voor de écht coole gesprekken! En natuurlijk blijven dit de belangrijkste algemene tips voor iedereen bij warm weer: veel water drinken (ook zonder dorst), zoek de schaduw op, rustig blijven bewegen en plan activiteit (vroeg) in de ochtend.

Koele plekken

Wil jij jouw lokale plek (zoals een buurthuis, sportkantine of bibliotheek) inzetten als koele plek waar ouderen op warme dagen terecht kunnen? Niet alleen om af te koelen, maar om eventueel ook aan laagdrempelige zomerse activiteiten mee te doen en anderen te ontmoeten? Vertel ouderen dan met een lokaal persbericht: wij zijn een koele plek! En download en verspreid de banner online. 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: