Tekst formaat

‘Het was meteen raak’ – Ronnie Tober over de liefde

‘Een relatie is net een stuk zilver.’ Naast zanger, entertainer en tv-presentator is Ronnie Tober (76) ook BABS, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. “Als je het niet onderhoudt en poetst, wordt het zwart’, geeft hij regelmatig mee aan de stellen die hij huwt. Ronnie heeft recht van spreken: hij is al 53 jaar samen met zijn partner Jan.

Ronnie en Jan leerden elkaar kennen in 1968, nadat Ronnie in Arnhem het Nationaal Songfestival had gewonnen. “We gingen na afloop nog wat drinken in een bar. Daar ontmoette ik Jan, het was meteen raak. Ik had in die tijd een eigen nachtclub in Zandvoort, en Jan kwam daar werken. Op een avond zijn we gaan stappen. Dat werd heel gezellig, en daarna zijn we gelijk gaan samenwonen in Utrecht.”

Een andere weg

Ronnie werd geboren in Nederland, maar groeide op in Amerika. “Ik had daar op school wat vriendinnetjes gehad, maar ging op een gegeven moment bij de musical werken. Daar leerde ik iemand kennen die mij een andere weg wees en ik ontdekte toen: dit past bij mij. Ik keek altijd al graag naar jongens. Ik heb daarna wat korte relaties gehad, maar dat verliep vaak moeizaam.” In 1964 keerde Ronnie terug naar Nederland, waar hij vier jaar later zijn grote liefde ontmoette.

“Zeg maar dat Jan je manager is”

Ronnie vertelde aanvankelijk niemand dat hij een relatie had met Jan. “In Amerika had ik geleerd dat je nooit over geloof, geld en seks praat. Daarnaast wilde mijn platenproducer eigenlijk niet dat bekend werd dat ik een relatie had met een man. ‘Zeg maar dat Jan je manager is’.” Daar was niets aan gelogen: Jan was inmiddels de manager van Ronnie, en van diverse andere artiesten. “Mijn stilzijgen veranderde toen ik in de jaren ’80 André van Duin ontmoette. Hij had toen net een groot interview gegeven aan Panorama, waarin onder andere zijn geaardheid uitgebreid aan de orde kwam. Panorama wilde ook mij interviewen, dat heb ik toen gedaan. Voorop het blad stond in grote letters: ‘Ronnie Tober homoseksueel’. Maar dat was nauwelijks nieuws, veel mensen wisten dat natuurlijk al. Jan en ik waren altijd samen.”

Elke dag een feestje

Ronnie en Jan wonen niet alleen samen, ze werken ook samen. “We zijn 24 uur per dag bij elkaar. Natuurlijk hebben we onze eigen bezigheden, maar we doen veel samen. Zo werken we aan onze relatie. We willen echt samen genieten van iedere dag, en samen het leven vieren. We staan altijd samen op. De een haalt dan de krant, de ander kookt een eitje. Ook proberen we van elke dag een feestje te maken, zo sluiten we iedere middag af met een borreltje.” Ronnie en Jan willen tot hun dood bij elkaar blijven. “We wonen in een complex met verschillende zorgvoorzieningen, en hopen hier zo lang mogelijk samen te kunnen blijven.  Momenteel werk ik aan het postuum uitbrengen van een duet met Anneke Grönloh. Jan regelt nog steeds alles achter de schermen, zo blijven we bezig. We hebben het echt goed samen.”

LHBTI

Het Ouderenfonds zet zich met steun van het Blauwe Fonds en ASN Bank in voor sociale acceptatie voor LHBTI’ers. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds toegankelijk zijn voor LHBTI’ers. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over LHBTI-ouderen en inclusie.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: