Tekst formaat

‘Aanhaakclub’ Ridderkerk: de touwtjes in handen

Onze Samen Breienclub in Ridderkerk bestaat bijna 1 jaar! Coördinator Hennie Gelok vond het best een beetje spannend. Zouden zich wel mensen melden? Ontstaat er gedoe? Maar die zorgen waren nergens voor nodig!

Iedere week komen zo’n 15-20 ouderen samen om gezellig te handwerken. Afwisselend, bezorgt het team van coördinatoren Hennie en Trudy en vrijwilligsters Joan, Nellie en Nicoline ze een fijne middag. ‘De deelnemers nemen nieuwe mensen mee en eenmaal hier merken ze hoe aanstekelijk het werkt.’ De tafel vol wol, breinaalden, koffie en koek zegt genoeg. Zelfs een mascotte ontbreekt niet.

Handeltje

Hennie geniet van het enthousiasme van de breisters. ‘Ze wisselen patronen uit en leren nieuwe technieken.’ Er is een ware handel ontstaan. ‘Sokken, sjaals, eierwarmers, poppen: we verkopen van alles en doneren de opbrengst aan verzorgingshuis Riederborgh die onze ruimte faciliteert.’

Altijd welkom

Het leukst aan de breiclub? Volgens Hennie is het de toegankelijke sfeer. ‘Er zijn geen verplichtingen. Je hoeft hier echt niet elke week te zijn. We houden wel een gastenlijst bij. Op die manier laten we zien dat je wel wordt verwacht en dat we blij zijn als je er bent. We zijn geïnteresseerd in onze leden, want we vinden ze veel te gezellig om te missen! Maar je hoeft natuurlijk niks. Je komt hier voor je plezier.’

Ruimte voor rolstoelers

Het contact maken bij deze breiclub gaat gemakkelijk en voorkomt dat de breisters eenzaam thuis zitten. ‘Ook de mensen die slecht ter been zijn, komen graag. We hebben hier genoeg ruimte voor rolstoelen of rollators. Schuif maar aan!’

Mannen

Of er ook mannen komen? ‘Ja, René, want die pakt soms spullen voor ons boven uit de kast. Als bedankje zijn we nu een sjaal voor hem aan het breien. Verder zijn er alleen vrouwen.’ Een van de deelneemsters vertelt: ‘Mijn man blijft altijd netjes voor de deur staan wanneer hij mij brengt en haalt. Misschien vindt hij het toch maar een beetje eng, haha!’

Vrijwilligershobby

Ook de vrijwilligers genieten volop. ‘Ze noemen het wel vrijwilligerswerk, maar eigenlijk is het helemaal geen werk. Meer hobby, want het is zo gezellig! Ik ging hierheen met het idee om de oudjes wat te leren, maar ze kunnen het allemaal al, en ze leren mij een hoop!’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: