Tekst formaat

SALSA

Wij versterken lokale initiatiefnemers

De drie pijlers van het Ouderenfonds zijn: actief ouder worden, een leeftijdsvriendelijke omgeving stimuleren en het bestrijden van eenzaamheid. Een goed voorbeeld hiervan is OldStars, waarin we teamsporten aanpassen, zodat senioren kunnen (blijven) deelnemen. Door onze ervaring met dit project weten we dat vooral lokale initiatiefnemers en verbinders hier een succes van maken. Het zijn namelijk vaak burgers, lokale welzijnsorganisaties of fysiotherapeuten die dit soort clubs of activiteiten oprichten en lokale deelnemers weten te mobiliseren. Wij willen initiatiefnemers op verschillende locaties online beter ondersteunen, zodat zij handvatten hebben om beweegactiviteiten groepsactiviteiten voor senioren op te zetten en te organiseren. Dat is wat SALSA mogelijk maakt!

Ondersteuning met het SALSA platform

Lokale initiatiefnemers en verbinders weten het beste waar de behoefte ligt en wat er in de buurt speelt. Om lokaal beter te kunnen ondersteunen werkt het Ouderenfonds samen met zes Europese partners aan de ontwikkeling van SALSA.

SALSA is een platform dat organisaties, zoals het Ouderenfonds, kunnen gebruiken om lokale initiatiefnemers te ondersteunen om leeftijdsvriendelijke sportgroepsactiviteiten op te zetten en te organiseren voor senioren (55+). Via dit platform delen organisaties hun eigen specifieke kennis met groepsleiders en kunnen groepsleiders ook ervaringen met elkaar delen. Senioren kunnen zien of deze innovatieve leeftijdsvriendelijke sport- of groepsactiviteit bij hen in de buurt vinden is, van te voren zien wie er meedoet en vooraf vragen stellen aan de specifieke groepsleider die bij hun in de buurt voor de groep staat.

Het Nationaal Ouderenfonds zet in Nederland SALSA in voor het programma OldStars, om die lokale initiatiefnemers te ondersteunen. Welke oefeningen zijn geschikt voor senioren? Hoe houd je rekening met verschillende fitheid niveaus? Hoe houd je de training interessant, zodat senioren blijven komen? Het SALSA platform biedt informatie en faciliteiten om elkaar te inspireren.

Partners:  LIFEtoolNeturalMiraTerzStiftungYou.tooRoessingh Research and Development

Subsidieverstrekkers: ZonMW, binnen het Europese AAL programma

Lees ook over deze projecten

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: