Tekst formaat

hiStory

Innovatief verhalen delen

In het internationale project hiStory ontwikkelt het Ouderenfonds samen met negen partners een nieuwe methode voor ouderen om verhalen te vertellen en te delen.

Het delen van verhalen met anderen kan veel moois brengen, voor zowel degenen die graag verhalen vertellen, als voor degenen die graag luisteren naar persoonlijke verhalen. Door verhalen te vertellen, kunnen verschillende generaties worden samengebracht, persoonlijke verhalen worden opgenomen in het collectieve geheugen van een gemeenschap of eenzaamheid voorkomen en bestreden worden.

hiStory biedt een innovatieve oplossing, met analoge en digitale onderdelen, waarmee verhalen kunnen worden verteld, beluisterd en gedeeld. Ouderen komen samen in georganiseerde bijeenkomsten waar verhalen over een bepaald thema worden verteld en opgenomen. De meest interessante verhalen worden, na selectie, gedeeld met familie en vrienden, maar ook met anderen, zoals leerlingen van een basisschool of museumbezoekers.

hiStory stelt mensen in staat om hun eigen verhaalproject te starten door een thema te kiezen, mensen uit te nodigen, bijeenkomsten te organiseren en samen te werken aan een mooi eindresultaat. Naast een online programma en een app voor tablet of smartphone waarmee deelnemers eenvoudig verhalen kunnen opnemen en beluisteren, kan ook analoog materiaal worden gebruikt om deelnemers te inspireren, om vertelvaardigheden te verbeteren en om tijdens de bijeenkomsten vooral ook plezier te hebben.

Door naar persoonlijke verhalen te luisteren, komt een dialoog tot stand en ontstaat sociale interactie. Wij geloven in de rijkdom aan herinneringen en verhalen van ouderen over de hele wereld als een middel om mensen en generaties te verbinden. Daarnaast ervaren ouderen een gevoel van meerwaarde doordat hun verhaal bijdraagt aan een groter geheel in de maatschappij.

Artikel: https://publicaties.zonmw.nl/active-and-assisted-living/history/

Projectwebsite: https://hi-story.eu/visitor-ui/7c78c058-2b46-4ccb-a2da-d3936c2eafee

Looptijd: april 2019 – maart 2022

Partners: IJsfontein (NL); Gemeente Zutphen (NL)l Nous Wissensmanagement (AT); Austrian Institute of Technology (AT); Studio Dankl (AT); Wien Museum (AT); Wiener Zeitung (AT); iHomeLab (CH); Vicino Luzern (CH)

Subsidieverleners: ZonMW, binnen het Europese AAL programma

Lees ook over deze projecten

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Soms is het prettig om even uw hart te kunnen luchten of gewoon een gezellig praatje te maken. Bij de Zilverlijn bellen onze getrainde vrijwilligers u wekelijks voor een contactmomentje.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  Bij Schrijfmaatje koppelen wij u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen!

 6. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 7. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 8. In de buurt

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 12. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 14. Ik wil helpen als vrijwilliger

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 16. Op een vaste dag (of dagdeel)

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bel jij met ouderen die behoefte hebben aan meer contact. Je biedt een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is!

 18. Wij denken dat dit bij u past

  Wil jij ouderen verrassen met een kaartje of een brief? Geef je dan op als Schrijfmaatje en vervul de schrijfwens van een oudere.

 19. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 20. Ik zet zelf een activiteit of club op

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 22. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 23. Met een gift

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 26. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 27. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 28. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 29. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: