Leer over kleine gebaren & interacties
De kracht van een klein gebaar
Voor de Week tegen Eenzaamheid hebben we een enquête gehouden onder het Ouderenpanel over het onderwerp nauwe en spontane contacten. Wij deden belangrijke inzichten op.
Spontane ontmoetingen
Het aantal keer dat iemand een terloopse ontmoeting of spontaan gesprek heeft, neemt af naarmate men ouder wordt.
De ‘piek’ ligt tussen 65-70 jaar, waarbij 76,3% zegt meerdere keren per dag of week een terloopse ontmoeting te hebben. Tegenover 53,5% van de 85-plussers.
Dit soort ontmoetingen vinden vooral plaats in de eigen straat, bijv. buren (66,7%), elders op straat, bijv. tijdens wandeling (59,1%) en in de supermarkt (52,4%)
Nauw contact
Ruim de helft (59%) van de panelleden zien minstens 1 van hun kinderen eens per week of vaker. Nog eens 26% ziet de kinderen 1 tot 3 keer per maand.
Ook met de kleinkinderen is er veel contact: 39,5% ziet minstens 1 van de kleinkinderen eens per week of vaker en ruim 27% ziet hen 1 tot 3 keer per maand.
Wel is het zo dat hoe ouder panelleden worden, hoe minder vaak zijn de (klein)kinderen zien.
Ook zien panelleden die in slechte gezondheid verkeren hun kinderen en kleinkinderen minder vaak dan panelleden die in goede gezondheid zeggen te zijn.
Ruim 47,5% van de panelleden zegt sommige mensen vaker te willen zien.
De meest genoemde drempels zijn dat mensen het te druk hebben (38,6%), of te ver weg wonen (34,5%). Maar ook dat sommige familierelaties lastig liggen (19,4%).
Op visite
37,6% van de panelleden krijgt eens per week of vaker bezoek. 29,1% gaat eens per week of vaker zelf op bezoek bij een ander.
Gemiddeld zegt 6,6% nooit op bezoek te gaan of bezoek te krijgen. Dit zijn met name 85-plussers (18,6% gemiddeld ) en 65-minners (11,5% gemiddeld).
Een klein gebaar helpt! Panelleden gaven voorbeelden van een klein gebaar die hen het gevoel gaven in contact te staan met anderen:
- Groeten/gedag zeggen op straat of in de supermarkt
- Dagelijkse gesprekjes, bijvoorbeeld met buren, tijdens het sporten, met de thuishulp, aan de kassa, etc.
- Helpen inpakken van boodschappen of boodschappen van iemand meenemen
- Een (verjaardags)kaartje sturen
- Iemands afvalbak buitenzetten
Kleine interactie
Een klein gebaar hoeft niet altijd een activiteit te zijn, maar kan ook een kleine alledaagse interactie inhouden. Zo denkt bijvoorbeeld 58% van ons Ouderenpanel dat een terloopse ontmoeting kan helpen om eenzaamheid te verminderen.
Kennisinstituut Movisie verwijst met ‘kleine alledaagse interacties’ naar “korte momenten van contact die mensen in hun alledaagse leven hebben met vreemden, vage bekenden of kennissen (en dus niet met vrienden of familie).” Oprechte aandacht voor de ander als mens is hierbij van belang.
Meer weten over kleine interacties en de positieve effecten hiervan? Kijk op de website van Movisie.
Bij kleine alledaagse interacties kun je denken aan:
- De ander zien, bv: oogcontact, knikje van herkenning
- De ander spreken, bv: kort praatje, grapje in de lift
- Er voor de ander zijn, bv: een koffer uit de trein tillen
Voor wie?
Iedereen kan een kleine interactie aangaan, bijvoorbeeld in de buurt, in de winkel, op school, in het openbaar vervoer, in de natuur of tijdens het sporten.
Doe vooral iets wat bij jou past en bedenk dat het jou een goed gevoel oplevert.
Uit onderzoek blijken de volgende positieve effecten van een kleine interactie aangaan:
- Een kort praatje in de trein geeft forenzen een plezierigere reis en maakte hen gelukkiger dan forenzen die geen praatje aan gingen.[1]
- Dit positieve effect van een praatje met een vreemde geldt voor iedereen (zowel introverte als extroverte mensen). [2]
- Interacties met vreemden correleren net zo sterk met geluk als interacties met (goede) bekenden.[3]
Wil je meer weten over kleine interacties en de positieve effecten hiervan, kijk op: link naar landingspagina movisie over kleine interacties toevoegen.
Voorbeelden van kleine interacties met ouderen:
- Een kort praatje aangaan bv aan de kassa.
- Een rollator uit de trein tillen en iemand daarna een fijne dag wensen.
- Een wandelaar begroeten.
- Iemands afvalbak buiten zetten
- Even een appje (met foto) sturen
- De deur ophouden voor iemand (met volle handen)
- Het pak suiker uit het bovenste schap in de supermarkt pakken.